Hordeur
Bijgewerkt: Maart 2023

Hordeur

Hordeur

Insecten buiten houden maar wel van frisse lucht genieten

Een hordeur is een effectief middel om in de zomermaanden wel de frisse lucht in huis te krijgen, maar geen insecten. Het is in principe een extra deur, waar materiaal in is gemaakt waar insecten niet doorheen kunnen vliegen. Aanvankelijk bestonden de meeste exemplaren uit een dichte rij met stoffen banen. Dat type is er nog steeds wel, maar inmiddels is de keus wat betreft uitvoeringen en decoratie van de hordeur flink uitgebreid. Er bestaan nu diverse hordeuren waar je doorheen kunt lopen, maar er is ook een hordeur die met een scharnier wordt geopend.

Kattenstaart

Een hordeur bestaat al tientallen jaren. In eerste instantie kon je ze vooral zien op de camping. Vrijwel elke caravan had een zogenaamde kattenstaart. Dat is een rij met ronde stoffen koorden van ongeveer 3 centimeter doorsnede. De kunststof koorden hingen zo dicht tegen elkaar aan, dat er nauwelijks insecten doorheen konden vliegen. Het handige van deze kattenstaart is, dat je daar dwars doorheen naar buiten kunt lopen. De ruimte tussen de koorden is groot genoeg om nog voldoende frisse lucht binnen te krijgen. Deze koorden als hordeur zijn nog steeds verkrijgbaar, maar inmiddels minder populair.

Hordeur als designproduct

De systemen die tegenwoordig als hordeur worden gebruikt zijn soms ware design producten geworden. Er zijn exemplaren die door een railtje lopen en met een lichte beweging opzij kunnen worden geschoven als je door de deur wilt lopen. Het insectenwerende materiaal is in de meeste gevallen een soort gaas. De gaatjes zijn te klein voor insecten om er doorheen te vliegen, maar groot genoeg voor voldoende ventilatie. De kwaliteit van het gaas is zo goed, dat het zelfs mogelijk is om binnen ‘s avonds het licht aan te doen, zonder dat er muggen naar binnen vliegen.

Voor elke deur

Het prettige aan de moderne hordeur is, dat die ook geschikt is voor hele brede deuren. Dat is belangrijk, want in veel woningen zit een serre met grote tuindeuren. De exemplaren die opzij schuiven zijn daar bijzonder geschikt voor. Ook de wat ouderwets aandoende plissé deuren zijn uitstekend in een brede deuropening te plaatsen. Een plissé hordeur kan opzij worden geschoven, waarbij het gaas als een soort harmonica opvouwt. Dat is niet alleen leuk om te zien, maar het bespaart ook veel ruimte. Dit type hordeur wordt veel toegepast op plaatsen waar aan de zijkant van het kozijn weinig ruimte is.

Beste Hordeur aanbiedingen van Maart 2023