Gele Boekje
Bijgewerkt: Juli 2024

Gele Boekje

Gele Boekje

Het is mogelijk dat je ingeënt moet worden om op reis te kunnen gaan. Een inenting beschermt je tegen ziek worden en/of tegen het importeren van ziekten naar Nederland die in het land zeer zeldzaam of zelfs uitgestorven zijn. De vaccinatie medewerker noteert in het zogenaamde gele boekje alle vaccinaties of inentingen die je specifiek voor jouw bestemming krijgt.

 

Handig tijdens het reizen

Mocht je voor, tijdens of na je reis onwel worden en bijvoorbeeld op dat moment medische hulp nodig hebben, dan zal de arts die je behandelt meteen nagaan tegen welke ziekten je immuniteit hebt. Zo kan de arts mogelijke oorzaken bij je uitsluiten en snel een passende behandelingsstrategie bedenken. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van je huidige vaccinatiestatus als je regelmatig reist of een baan hebt die bepaalde vaccinaties vereist. Je wordt daardoor uiteindelijk niet twee keer ingeënt.

 

Wat is het gele boekje precies?

Sinds 1983 dient het gele boekje als inentingsbewijs dat overal ter wereld erkend en gerespecteerd wordt. Het vastleggen van vaccins voor reizen, zoals bijvoorbeeld het hepatitis vaccin, gebeurt in het boekje dat geel van kleur is, vandaar de naam ‘gele boekje’. Het is mogelijk dat het gele boekje nodig is als voorwaarde voor het reizen naar specifieke landen waar een groter gevaar voor de gezondheid van de reiziger bestaat. Het gele boekje is een document dat door de overheid wordt uitgegeven aan inwoners van het land. Het bevat alle belangrijke informatie over vaccinaties die inwoners nodig hebben om veilig te zijn. Het is verplicht voor alle kinderen onder de 18 jaar om een gele boekje te hebben voordat ze naar school gaan. Er zijn ook veel volwassenen die ervoor kiezen om het gele boekje aan te vragen, vooral als ze gaan reizen naar andere landen.

 

Registratie van vaccinaties die internationaal erkend is

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is de organisatie die het voortouw nam bij het opstellen van de vaccinatie brochure. Sinds 1983 is deze in gebruik als een vorm van inenting documentatie die overal ter wereld wordt geaccepteerd. Het is dus eigenlijk een soort reisdocument voor medische doeleinden. Het is mogelijk dat landen erom vragen als je hun grondgebied binnenkomt. Neem het voorbeeld van Angola, waar vaccinatie tegen gele koorts wettelijk verplicht is. Het gele boekje is een boekje dat door de overheid wordt uitgegeven aan ouders van kinderen die geboren zijn in of na 1980. In het boekje staan alle vaccinaties die in Nederland verplicht zijn voor kinderen. Ouders kunnen het gele boekje aanvragen bij hun gemeente of bij het Rijksvaccinatieprogramma. Het gele boekje is gratis. Vaccinaties zijn belangrijk om de gezondheid van je kind te beschermen. Vaccinaties werken door het aanmaken van antilichamen in het lichaam. Antilichamen zijn stoffen die het lichaam aanmaakt om ziekteverwekkers te bestrijden, zoals virussen en bacteriën. Wanneer een kind een virus of bacterie binnenkrijgt, maakt het lichaam antilichamen aan om deze te bestrijden. Als een kind later opnieuw in contact komt met hetzelfde virus of dezelfde bacterie, herkent het lichaam deze sneller en kan het er beter mee omgaan. Dit komt omdat het lichaam al antilichamen aangemaakt heeft. Vaccinaties werken dus door het aanmaken van antilichamen in het lichaam, zodat je kind beschermd is tegen verschillende soorten virussen en bacteriën. In Nederland zijn er vaccinaties verplicht voor kinderen, zoals de vaccinaties tegen polio, difterie, tetanus en Hepatitis B. Daarnaast is er ook een aantal aanbevolen vaccinaties, zoals de MMR-vaccinatie (tegen mazelen, rode hond en waterpokken) en de influenza-vaccinatie (tegen griep). Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is verantwoordelijk voor de uitvoering van het vaccinatieprogramma in Nederland. Het RVP stelt ieder jaar vast welke vaccinaties verplicht en aanbevolen worden voor kinderen in Nederland. Deze informatie wordt gedeeld met huisartsen, medisch specialisten en andere zorgverleners via het Gele Boekje Vaccinaties voor Kinderen (GBVK). Ouders kunnen dit boekje gratis aanvragen bij hun gemeente of via www.rivm.nl/geleboekje .

 

Waar kan ik een exemplaar van het gele boekje krijgen?

Het gele boekje kan online gekocht worden of aangevraagd worden. In de meeste gevallen duurt de levering een paar werkdagen. Vanwege de huidige grote drukte waarschuwt de uitgever dat de levertijd verlengd kan worden. 

 

Is het gele boekje een door de wet erkend bewijs van inenting tegen corona?

Op dit moment accepteert slechts een handvol landen in Europa het gele boekje in plaats van een inentingsbewijs. Het Ministerie van VWS beweert dat er geen afspraken die internationaal gelden zijn over het gebruik van het vaccinatieboekje als coronavaccinatiebewijs. Bovendien wordt de kaart of het papiertje dat je krijgt als bevestiging na je inenting niet beschouwd als een officieel bewijs. Dit is voor jouw persoonlijke administratie en van niemand anders.

Beste Gele Boekje aanbiedingen van Juli 2024