Fatburner
Bijgewerkt: Mei 2023

Fatburner

Fatburner

Een fatburner is een voedingssupplement dat naar verhalen zou moeten helpen bij het verbranden van vet. Of het verbranden van extra vet. Er zijn fatburners in de vorm van poeders of drankjes, maar met name in de vorm van pillen, of eigenlijk capsules. In die capsules zitten dan bepaalde stoffen die je moeten helpen bij het verbranden van je extra vet. Zo zou je sneller of gemakkelijker af moeten vallen. In de praktijk werkt dit zelden zoals geadverteerd wordt. Er zitten inderdaad stoffen in dit soort pillen die vetverbranding kunnen stimuleren, maar het effect is vaak zo minimaal dat je het evengoed niet kunt doen. 

 

Capsules voor sneller afvallen?

De stofjes die in fatburner capsules, pillen of poeder te vinden zijn, zijn doorgaans hetzelfde. De stoffen in een fatburner kun je op zich ook in je dagelijkse voeding verwerken, maar de doseringen zijn dan een stuk lager. Daarom is het idee van een fatburner zo aantrekkelijk. Die hogere doseringen leveren echter nog steeds minimaal resultaat. Uiteindelijk zul je om af te vallen of vet te verliezen simpelweg gezond moeten eten en bewegen – dat wist je zelf natuurlijk ook al. Zelfs op de verpakking van de fatburner kun je deze mededeling vinden. 

 

Cafeïne en groene thee

In een fatburner zit bijvoorbeeld vaak cafeïne. Soms krijgt het een mooiere benaming om het bijzonderder te laten klinken, zoals theïne. Dit is gewoon hetzelfde. Cafeïne zorgt ervoor dat je hartslag hoger wordt – dat gebeurt ook bij inspanning. En dan verbrand je dus meer, theoretisch. Groene thee extract komt ook vaak voor in een fatburner. Het hoofdingrediënt hiervan is ook weer cafeïne. Daarnaast zit er in groene thee (extract) EGCG. Dit helpt hormonen die vet verbranden langer werkzaam te houden in je lijf. Zo zou je dus ook meer kunnen verbranden. 

 

Capsaïcine en CLA

Andere stoffen die regelmatig gebruikt worden in een fatburner zijn minder effectief dan de bovenstaande twee. Bijvoorbeeld capsaïcine. Deze stof werkt vergelijkbaar met het eten van pittig eten: je lijf gaat aan het werk door de pittigheid en zo verbrand je meer. Dit stofje kan wel voor irritatie in maag en darmen zorgen. Een andere stof die wordt gebruikt is CLA. Dit helpt bij dieren inderdaad om vet te verbranden en zelfs nieuw vet niet op te slaan. Op mensen heeft dit alleen weinig tot geen effect. 

 

Carnitine en waar te koop

Dit CLA stofje is bovendien afkomstig uit dieren en dus niet geschikt voor een veganistisch dieet. Een laatste veelgebruikte stof in een fatburner is carnitine. Dit is weer een stof die niet werkt, tenzij je een metabolisme ziekte hebt. Je lichaam maakt in principe deze stof zelf aan om vet te transporteren naar waar het wordt omgezet in energie. Extra van deze stof bevordert dit alleen niet. Wil je desondanks toch een fatburner proberen? Je vindt ze bijvoorbeeld bij Holland & Barrett of in de Body & Fit shop. 

Beste Fatburner aanbiedingen van Mei 2023