Elektrische Kookplaat

Bekijk de reviews en kies de beste elektrische kookplaat. Lees alle voor- en nadelen van de top 5 beste elektrische kookplaten.
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
Inventum VKI6010ZIL
Inventum VKI6010ZIL
Voordelen
Vrijstaande 4-pits inductie kookplaat. Kookzone met boostfunctie. Aansluitbaar op stopcontact. 9 verschillende standen. Mooi design. Eenvoudige bediening.
Nadelen
Maakt iets meer geluid dan een ingebouwde kookplaat.
AEG IKB64301XB
AEG IKB64301XB
Voordelen
Inbouw inductie kookplaat. Overkookbeveiliging, automatisch uitschakelen bij overkoken. Booster functie. Via app in contact met afzuigkap. Makkelijk schoonmaken.
Nadelen
Het aansluiten en inbouwen van deze kookplaat is niet eenvoudig.
Tip: Beste keuze
Inventum IKI6010
Inventum IKI6010
Voordelen
Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. 4 kookzones met boost functie. Panherkenning, automatisch uit als er geen pan op staat. Elke kookzone heeft timer. Werkt op gewoon stopcontact.
Nadelen
Dit fornuis is minder geschikt als je met 4 grote pannen tegelijk wilt koken.
Domo DO310KP
Domo DO310KP
Voordelen
Laag geprijsde kookplaat. Hittebestendige handvatten. Zeer eenvoudige bediening. Ook geschikt op camping. Snel opgewarmd. Staat stevig.
Nadelen
Deze elektrische kookplaat heeft slechts twee pitten.
Bosch PKF645B17E
Bosch PKF645B17E
Voordelen
Inbouw keramische kookplaat. Geschikt voor nisbreedte 56 cm. Grootte van kookzone aanpasbaar. Inclusief timer functie. Tiptoetsen werken soepel.
Nadelen
Om deze kookplaat te kunnen gebruiken heb je een 5 polige stekker nodig.

Beste elektrische kookplaatKoopgids: Welke elektrische kookplaat is de beste koop van juni 2024?

Een elektrische kookplaat werkt als volgt: een plaat of spiraal wordt elektrisch verwarmd en staat die hitte vervolgens af aan de pan. Al sinds de jaren ’70 is dit apparaat een echte klassieker en toen stond hij nog bijna in elke keuken. Vandaag de dag is hij iets minder populair, maar toch nog erg in trek bij mensen die wat minder te besteden hebben. Ook huurwoningen beschikken vaak nog over zo’n elektrische kookplaat omdat ze goedkoop aan te schaffen zijn. Bekijk direct de top 5 meest verkochte elektrische kookplaten van dit moment als je niet de tijd hebt om uitgebreid te vergelijken.

Voor- en nadelen van een elektrische kookplaat

Voordelen van de elektrische kookplaat zijn de stevigheid ervan en de relatief goedkope aanschaf. Ook is het voordelig dat niet alle platen even groot zijn, zodat je voor elke pot of pan een geschikte plaat hebt.

Nadelen zijn dan weer het feit dat hij langzaam warm wordt en langzaam afkoelt. Het is daardoor lastig om in te schatten wanneer deze platen gebruiksklaar zijn. Ook het schoonmaken kan vervelend zijn door het oppervlak dat niet helemaal glad is. En het laatste minpunt is het hoge stroomverbruik. Als je zo’n elektrische kookplaat in huis wilt halen, moet je per se een aparte elektriciteitsgroep hebben.

Let hierop bij de aanschaf van een elektrische kookplaat

Let er allereerst op hoeveel pitjes de elektrische kookplaat heeft. Wil je er één, twee of vier? Je keuze hangt daarbij natuurlijk af van hoeveel personen er gebruik van gaan maken en of je graag uitgebreid kookt of het liever simpel houdt.

Verder is het belangrijk dat je nieuwe elektrische kookplaat wel in je keuken past qua formaat. Gebruik dus altijd een meetlint om te checken of dit gaat passen.

En de laatste tip die we je kunnen meegeven: kijk wat het energieverbruik is. Als je het milieu en een lagere energierekening belangrijk vindt, check je hoeveel energie je kookplaat verbruikt. Mocht je hier toch niet helemaal uitkomen, dan kan een expert je hier meer over vertellen.

Populaire merken en types van elektrische kookplaten in 2024

Een model dat het goed doet is de Severin DK1042. Dit is een dubbele elektrische kookplaat die het onder andere in studenten- en ouderenwoningen of kleine kantoren goed doet, omdat je alleen een stopcontact nodig hebt. De kookplaten zijn 15 en 18 cm in doorsnede. Erg handig dat de temperatuur traploos en per kookplaat ingesteld kan worden. Verder is hij voorzien van een hittebestendige gelakte behuizing en anti-slipvoetjes.

Een andere topper is de Inventum KP602W. Hij beschikt over 2 kookzones die 15 en 18 cm in doorsnede zijn. Het fijne aan dit ding is dat je kunt kiezen uit 7 verschillende vermogens en hij bediend kan worden middels draaiknoppen. Deze lekker compacte kookplaat heeft een metalen behuizing en is ideaal voor een studentenkamer of op de camping.

En de laatste topper: de Bestron AHP112. Deze kookplaat beschikt over 1500 watt aan vermogen en is 16,5 cm in doorsnede. Net als bij de hierboven genoemde modellen kan de temperatuur hiervan handmatig worden ingesteld worden. Hij is ideaal voor studenten of ouderen, of als je lekker vis wilt bakken in de schuur of garage.

Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over een elektrische kookplaat

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische kookplaat gemiddeld?

Dit hangt af van het model en vermogen, maar vaak tussen 1,5kW en 2,5kW per zone.

Kan ik elke pan gebruiken op een elektrische kookplaat?

Nee, de meeste pannen zijn geschikt, maar het is altijd goed om te controleren of ze een vlakke bodem hebben voor optimale warmteverdeling.

Hoe reinig ik een elektrische kookplaat?

Gebruik een zachte doek en milde reiniger, vermijd schurende middelen die het oppervlak kunnen beschadigen.

Is een elektrische kookplaat veilig?

Ja, ze hebben vaak veiligheidsfuncties zoals kinderslot en restwarmte-indicatoren. Zorg wel dat je ze uitzet na gebruik.

Hoe lang gaan elektrische kookplaten mee?

Met goed onderhoud kunnen ze tot 10-15 jaar meegaan, afhankelijk van het gebruik en merk.

Top 5 Beste kopen
Logo