Elektrische Kookplaat
Bijgewerkt: Mei 2023

Elektrische Kookplaat

Elektrische Kookplaat

Een elektrische kookplaat werkt als volgt: een plaat of spiraal wordt elektrisch verwarmd en staat die hitte vervolgens af aan de pan. Al sinds de jaren '70 is dit apparaat een echte klassieker en toen stond hij nog bijna in elke keuken. Vandaag de dag is hij iets minder populair, maar toch nog erg in trek bij mensen die wat minder te besteden hebben. Ook huurwoningen beschikken vaak nog over zo'n elektrische kookplaat omdat ze goedkoop aan te schaffen zijn.  Bekijk direct de top 5 meest verkochte elektrische kookplaten van dit moment als je niet de tijd hebt om uitgebreid te vergelijken.

Voor- en nadelen van een elektrische kookplaat

Voordelen van de elektrische kookplaat zijn de stevigheid ervan en de relatief goedkope aanschaf. Ook is het voordelig dat niet alle platen even groot zijn, zodat je voor elke pot of pan een geschikte plaat hebt. 

Nadelen zijn dan weer het feit dat hij langzaam warm wordt en langzaam afkoelt. Het is daardoor lastig om in te schatten wanneer deze platen gebruiksklaar zijn. Ook het schoonmaken kan vervelend zijn door het oppervlak dat niet helemaal glad is. En het laatste minpunt is het hoge stroomverbruik. Als je zo'n elektrische kookplaat in huis wilt halen, moet je per se een aparte elektriciteitsgroep hebben. 

Let hierop bij de aanschaf van een elektrische kookplaat

Let er allereerst op hoeveel pitjes de elektrische kookplaat heeft. Wil je er één, twee of vier? Je keuze hangt daarbij natuurlijk af van hoeveel personen er gebruik van gaan maken en of je graag uitgebreid kookt of het liever simpel houdt. 

Verder is het belangrijk dat je nieuwe elektrische kookplaat wel in je keuken past qua formaat. Gebruik dus altijd een meetlint om te checken of dit gaat passen. 

En de laatste tip die we je kunnen meegeven: kijk wat het energieverbruik is. Als je het milieu en een lagere energierekening belangrijk vindt, check je hoeveel energie je kookplaat verbruikt. Mocht je hier toch niet helemaal uitkomen, dan kan een expert je hier meer over vertellen. 

Populaire merken en types van elektrische kookplaten in 2022

Een model dat het goed doet is de Severin DK1042. Dit is een dubbele elektrische kookplaat die het onder andere in studenten- en ouderenwoningen of kleine kantoren goed doet, omdat je alleen een stopcontact nodig hebt. De kookplaten zijn 15 en 18 cm in doorsnede. Erg handig dat de temperatuur traploos en per kookplaat ingesteld kan worden. Verder is hij voorzien van een hittebestendige gelakte behuizing en anti-slipvoetjes. 

 

Een andere topper is de Inventum KP602W. Hij beschikt over 2 kookzones die 15 en 18 cm in doorsnede zijn. Het fijne aan dit ding is dat je kunt kiezen uit 7 verschillende vermogens en hij bediend kan worden middels draaiknoppen. Deze lekker compacte kookplaat heeft een metalen behuizing en is ideaal voor een studentenkamer of op de camping. 

En de laatste topper: de Bestron AHP112. Deze kookplaat beschikt over 1500 watt aan vermogen en is 16,5 cm in doorsnede. Net als bij de hierboven genoemde modellen kan de temperatuur hiervan handmatig worden ingesteld worden. Hij is ideaal voor studenten of ouderen, of als je lekker vis wilt bakken in de schuur of garage.

Beste Elektrische Kookplaat aanbiedingen van Mei 2023