Dirndl jurk
Bijgewerkt: Juni 2024

Dirndl jurk

Dirndl jurk

Een dirndl jurk is onderdeel van de klederdracht uit Zuid-Duitsland en Oostenrijk, maar heeft eigenlijk zijn oorsprong als kleding van de dienstmeisjes. Een dirndl jurk bestaat uit een blouse met daar overheen een jurk en een schort. De jurk is aan de bovenzijde en rond de taille strak en benadrukt de vrouwelijke vormen. Afhankelijk van hoe deze gedragen wordt en hoe het schort geknoopt wordt, kun je aangeven wat je status is, bijvoorbeeld vrijgezel, verloofd, getrouwd, maagd of weduwe. De dirndl jurk is de tegenhanger van de mannelijke lederhosen. 

 

Gebruik van een dirndl jurk

Hoewel de dirndl vroeger een kledingstuk wat door de dienstmeisjes werd gedragen en daarbij vooral eenvoudig moest zijn met voldoende bewegingsvrijheid, is het kledingstuk daarna uitgegroeid tot een luxere jurk die in Zuid- Duitsland en Oostenrijk wordt gedragen naar kerkelijke feesten en festivals. Het Oktoberfest in M√ľnchen is hier een bekend voorbeeld van. Het kopen van een dirndl is hier een serieuze aangelegenheid en er wordt vaak veel geld aan uitgegeven. Ook in andere landen zoals Nederland zie je de dirndl jurken terugkomen, bijvoorbeeld bij gekostumeerde feestjes en carnaval. 

 

Materiaal

Om te zorgen dat een dirndl jurk lang meegaat, is de kwaliteit van de jurk heel belangrijk. De kwalitatief hoogwaardige dirndl jurken zijn gemaakt van 100% katoen. Deze jurken zijn duurzaam en kun je ook veelvuldig gebruiken. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer goedkopere dirndl jurken op de markt, gemaakt van polyester. Deze jurken gaan minder lang mee en voelen minder prettig aan op de huid dan katoenen jurken. Als je op zoek bent naar een leuke outfit voor carnaval die je daarna niet veel meer zal aantrekken, is een polyester dirndl prima. Zoek je een jurk die je ook vaker kan dragen en lang mee gaat, dan kun je beter voor een katoenen variant kiezen.

 

Maten

Dirndl jurken zijn verkrijgbaar in verschillende damesmaten. Afhankelijk van hoe de maatvoering wordt aangeduid, kunnen deze in de maten XS tot en met XXL zijn of maat 34 en groter. Als je een jurk online koopt, kun je deze niet even aanpassen. Vandaar dat vaak bij de maten ook wordt vermeld hoe lang ze zijn, hoe de omtrek is en of deze normaal valt of niet. Op basis van deze aanvullende informatie kun je de beste keuze maken voor een maat die bij jou past.

 

Dirndl jurk, waar te koop?

Als je een dirndl jurk wilt kopen in Nederland, kun je hiervoor terecht bij online winkels die feestkleding aanbieden of je kunt op zoek gaan naar een passende jurk in een feestwinkel. Het voordeel van een fysieke winkel is dat je de betreffende dirndl ook kunt aanpassen. De meeste fysieke winkels verkopen dirndls van polyester. Online is er vaak wel veel meer keuze in verkrijgbare dirndls in allerlei prijsklassen en kun je bijvoorbeeld ook katoenen dirndls kopen.

Beste Dirndl jurk aanbiedingen van Juni 2024