Akoestische Gitaar
Bijgewerkt: Juli 2024

Akoestische Gitaar

Akoestische Gitaar

Een akoestische gitaar is een muziekinstrument dat bij veel mensen populair is. Het verschil tussen een akoestische gitaar en een elektrische, is dat je bij een akoestische gitaar geen versterker nodig hebt. Je neemt een akoestische gitaar daarom ook relatief gemakkelijk mee. Wanneer je op vakantie of op reis bent bijvoorbeeld. Er is geen elektriciteit nodig om muziek te kunnen maken met een akoestische gitaar. Ook weegt zo’n gitaar relatief weinig, waardoor die gemakkelijk mee te nemen is. Er zijn verschillende opties voor een akoestische gitaar. 

 

Western gitaar

Bijvoorbeeld de western gitaar. Dit is één van de meest bekende akoestische gitaren. Het bovenblad van deze akoestische gitaar is vlak en daarom wordt deze gitaar soms ook flattop genoemd. Eer zitten zes snaren op de gitaar, zoals dat bij de meeste akoestische gitaren het geval is. De snaren bij een western gitaar zijn van staal. Een bekende western gitaar is de dreadnought. Deze is misschien wel in de meeste variaties te vinden. Deze werd in 1916 voor het eerst geproduceerd en is sindsdien als model opgenomen. De dreadnought koop je voor minder dan 100 euro, maar kan in prijs oplopen tot over de € 10.000.

 

Resonatorgitaar

Een andere akoestische gitaar waar er veel van te vinden zijn is de resonatorgitaar. De naam komt van het feit dat het geluid wordt versterkt door resonatoren. Dit zijn metalen conussen. Deze metalen onderdelen van de akoestische gitaar zorgen dat het geluid luider is dan van een ander soort akoestische gitaar. Resonatorgitaren hebben een uniek design, niet alleen door het andere materiaal maar ook in hoe ze eruit zien. Prijzen beginnen vanaf 200 euro en lopen op tot meer dan 1000 euro. Een merk dat je vaak terugziet in resonatorgitaren is Recording King. 

 

Andere akoestische gitaren

Andere soorten akoestische gitaar waar iets minder variatie in het assortiment zit, zijn onder andere jumbo gitaren, parlour en folk gitaren en orchestra gitaren. In de tweede categorie vind je vooral gitaren van het merk Tanglewood. Jumbo gitaren zijn er vooral van Guild, Gibson en Gretsch. De meest populaire orchestra gitaren zijn ook van Tanglewood. Er zijn nog talloze andere merken waarvan je akoestische gitaren kunt vinden. De klassieke akoestische gitaar heeft, in tegenstelling tot de western gitaar, nylon snaren.

 

Waar te koop

Een akoestische gitaar uitkiezen is dus geen snel geklaarde klus. Als je nog beginnend bent, kun je waarschijnlijk je het beste laten adviseren door een medewerker van een muziek- of gitaarwinkel. Je koopt een akoestische gitaar ook hier. Wie weet wat hij of zij nodig heeft, kan gerust een gitaar online bestellen bij dezelfde winkels. Vaak hebben ze ook een webshop. Daarnaast kun je ook een akoestische gitaar vinden op Bol.com of tweedehands. 

Beste Akoestische Gitaar aanbiedingen van Juli 2024