Plastic Rietjes
Bijgewerkt: Maart 2023

Plastic Rietjes

Plastic Rietjes

Tot enkele jaren geleden was het gebruik van plastic rietjes nog gemeengoed. In 2021 is echter besloten dat het gebruik van rietjes van dit materiaal niet meer mag, tenzij deze een Europees CE-keurmerk hebben. Op deze manier wil de overheid het gebruik van plastic terugdringen en ervoor zorgen dat er minder in de natuur en de zee terecht komt, wat weer schadelijke gevolgen heeft voor het leven daar. Gelukkig zijn er steeds meer rietjes te vinden met een duurzaam karakter die bovendien hergebruikt kunnen worden. Zo kun je toch van je drankje genieten met een rietje op een duurzame manier.

 

Alternatieven
Door het verbod op standaard plastic rietjes zijn er steeds meer alternatieven verkrijgbaar in andere materialen, zoals metaal, papier, glas, siliconen, bamboe en op basis van eetbare grondstoffen. Een deel van deze rietjes zijn herbruikbaar en worden bijvoorbeeld geleverd met een schoonmaaksetje en opbergdoosje. Toch hebben deze rietjes ook nadelen ten opzichte van de plastic rietjes, waardoor voor sommigen de voorkeur voor de plastic variant blijft bestaan. Denk bijvoorbeeld aan het niet kunnen buigen van de rietjes, er een bijsmaak aan het rietje kan zitten of de eigenschap dat de rietjes oplossen of zacht worden bij gebruik. 

 

Gebruik

Rietjes worden vaak gezien als een manier om een drankje feestelijk te kunnen kleden. Op kinderfeestjes gebruik je rietjes in vrolijke kleuren, in grappige vormen of met een papieren figuurtje eraan. Maar ook voor volwassenen zijn rietjes goed te gebruiken om bijvoorbeeld een cocktail op te leuken. Toch worden rietjes niet alleen voor plezier gebruikt, maar kunnen ze ook een nuttige functie hebben voor mensen met een spierziekte of een afwijking waardoor ze hun handen niet goed kunnen gebruiken. Ook personen die veel moeten liggen, kunnen met een rietje zelfstandig en veilig drinken.

 

Varianten

Niet alle rietjes zijn hetzelfde. Tegenwoordig is het merendeel van de plastic rietjes herbruikbaar of biologisch afbreekbaar. Door het gebruik van biologisch afbreekbare rietjes heb je de prettige ervaring van het plastic rietje, maar zijn ze beter voor het milieu dan de originele rietjes van plastic. Er zijn diverse varianten beschikbaar, voor verschillende gelegenheden. Zo heb je kleurrijke rietjes met papieren figuurtjes eraan die heel leuk zijn voor kinderfeestjes, stijlvolle zwarte rietjes die goed passen bij cocktails en rietjes met een brede opening die ideaal zijn bij het drinken van milkshakes, smoothies en bubble tea. 

 

Plastic rietjes, waar te koop, bij Action of Xenos? Plastic rietjes verboden sinds 2021

Plastic rietjes kun je op heel veel plekken kopen, zowel in fysieke winkels als online. Het voordeel van het kopen van rietjes in een fysieke winkel is dat je ze direct in je bezit hebt. Online heb je echter vaak meer keuze in varianten en worden ze veelal aangeboden tegen scherpere prijzen. Als je de rietjes online koopt, kun je je aankoop beter afstemmen op waar je ze voor nodig hebt. Let er wel op dat je misschien verzendkosten moet betalen. Ook is het verstandig om bij aankoop te kijken hoe milieuvriendelijk te zijn, wat het gebruiksgemak is en of ze geschikt zijn voor de gelegenheid. 

Beste Plastic Rietjes aanbiedingen van Maart 2023