Loterij
Bijgewerkt: Juni 2023

Loterij

Loterij

Entertainment en geld winnen met loterijen

In Nederland zijn er verschillende loterijen waaraan je kunt deelnemen. Dat kan ontzettend leuk zijn, bijvoorbeeld in een onderlinge strijd met je vrienden, familie of collega’s: wie wint er wel iets en wie niet? Maar het winnen van geldprijzen is natuurlijk mooi meegenomen, als je dat lukt. De winkansen zijn vaak minimaal, en de kans dat je wint, wil vaak niet zeggen dat je ook een substantieel bedrag wint. Desalniettemin zijn loterijen een goede manier van simpel entertainment. Bovendien zijn er meerdere loterijen die goede doelen steunen met de opbrengsten van de verkoop van loten. 

 

Prijs per lot

Afhankelijk van de loterij, zijn er prijzen per lot. Goedkope loten vind je onder andere bij Lotto, Eurojackpot en Lucky Day. Deze loterijen hebben ook vaak een trekking. Lotto en Eurojackpot zijn bijvoorbeeld wekelijks en Lucky Day is – het zal je niet verrassen – dagelijks. De wekelijkse loterijen verkopen loten voor € 2, de dagelijkse kost 50 cent minder. Miljoenenspel heeft met € 5 ook nog goedkope loten en een wekelijkse trekking. Voor loten van de Staatsloterij, Postcode loterij, Vriendenloterij en Bankgiro loterij betaal je € 14 of € 15. Deze loterijen hebben een maandelijkse trekking en een aantal extra trekkingen per jaar. 

 

Wat kun je winnen

De prijs van de loten en de grootste jackpot hebben niet direct verband met elkaar. Er zitten vaak ook haken en ogen aan die hoogste jackpot – afgezien van het deel dat je moet afstaan aan belasting. Je kunt bijvoorbeeld alleen kans maken op die jackpot als je een heel lot koopt, en sommige loterijen doen aan halve of gedeelde loten, die je bijvoorbeeld met je groep vrienden of collega’s deelt. De hoogste jackpot vind je bij Eurojackpot met 23 miljoen, gevolgd door de 10 miljoen van de Postcode loterij. 

 

Met 7,5 miljoen ligt de Staatsloterij daar weer onder, gevolgd door de 3,3 miljoen van Lotto. De Bankgiro loterij en Miljoenenspel hebben allebei een jackpot van 1 miljoen. Bij de Vriendenloterij valt er dan weer wekelijks € 100.000 te winnen. De jackpot van de andere loterijen worden natuurlijk minder vaak uitgereikt. 

Goede doelen

Dat het leuk is om geld te winnen, zeker als het om aanzienlijke bedragen gaat, is natuurlijk een onderdeel van loterijen. Ook de spanning kunnen delen met mensen om je heen is een leuke bijzaak. Maar afgezien van je eigen plezier, zijn er ook loterijen die goede doelen steunen. Als je dus jezelf potentieel blij wil maken met een prijs, maar tegelijkertijd wil bijdragen aan goede doelen, dan zijn er loterijen die je beter wel of niet kunt kiezen. Goede doelen worden onder andere gesteund door Lotto, de Bankgiro loterij, de Vriendenloterij, Eurojackpot en Miljoenenspel. Lucky Day en de Staatsloterij kun je beter laten varen als je ook goede doelen wil steunen.

Beste Loterij aanbiedingen van Juni 2023