delen





Je kan diverse heerlijke gerechten klaarmaken in een grilpan. De naam zegt het al, je kan er heerlijk in grillen. Dat betekent dat het een ideaal keukengerei is voor verschillende gerechten met vlees, vis en groenten. Kenmerkend aan grillen is dat je iets binnen korte tijd bij hoge temperatuur verwarmd. Dat betekent dus snel en heerlijk smullen! Je gebruikt geen boter of olie in een grilpan: dat kan dan tussen de ribbels van de pan verdwijnen. Inderdaad, de grilpan is die pan die de bruine ribbels veroorzaakt op je vis, of stukje vlees.
Je las het net al: boter of olie is bij een grilpan niet nodig, hoewel dat misverstand zeker bestaat. De boter of de olie zal enkel snel verbranden. Laat de pan gewoon rustig opwarmen en dan kun je op een bepaald moment vanzelf aan de slag. Als je wil testen of de pan al op temperatuur is, kun je wat druppels water op de plaat laten vallen. Als het water verdampt, is het tijd om lekker aan de slag te gaan.
Zoals een echte hobbykok weet, kan je van alles en nog wat met een grilpan. Kijk eens rond op internet. Daar vind je niet alleen recepten op basis van ingrediënten, maar ook op basis van kookmethode. Zo ook voor de grilpan. Wist je bijvoorbeeld dat je ook heerlijk brood kan bakken – sorry gríllen- met een grilpan? Er zijn talloze verrassende recepten te vinden. Kijk eens een keer rond en laat je verrassen door de vele mogelijkheden van een grilpan.
Zoals elk keukengerei is ook de grilpan in allerlei soorten, maten en prijsklassen verkrijgbaar. Meestal is deze pan niet de duurste in een pannenset. De traditionele grilpan is gemaakt van gietijzer. Deze maak je overigens alleen schoon met water, anders kan je hem beschadigen. Als het hardnekkige vuil er niet afgaat, probeer dan eens om met kokend water de plaat te reinigen en het even te laten weken.
Meestal hebben grilpannen geen antiaanbaklaag, maar deze uitvoeringen zijn er echter wel. Of je daarvoor kiest of niet, zal sterk afhankelijk zijn van het doel dat je voornamelijk voor ogen hebt met deze pan. Moet hij lang meegaan, dan kan je beter voor een ander model kiezen. Mag hij op het moment vooral niet te veel kosten, dan biedt een pan met een antiaanbaklaag wel degelijk uitkomst.
Een grillpan heeft ribbels op de bodem die zorgen voor karakteristieke grillstrepen op het voedsel, terwijl een gewone koekenpan een gladde bodem heeft.
Ja, de meeste grillpannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief gas, elektrisch en inductie.
Het is aanbevolen om een dun laagje olie op de grillpan aan te brengen voordat je er voedsel op legt. Dit voorkomt dat het voedsel blijft plakken en zorgt voor een betere grillervaring.
Laat de grillpan eerst afkoelen en verwijder vervolgens eventuele voedselresten met een zachte borstel of spons. Gebruik warm water en afwasmiddel om de pan grondig schoon te maken. Vermijd het gebruik van schurende materialen, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen.
Ja, de meeste grillpannen zijn ovenbestendig. Controleer echter altijd de specificaties van de pan om er zeker van te zijn dat deze veilig in de oven kan worden gebruikt.