Surströmming

Benieuwd naar de beste surstromming? Ontdek de top 5 van deze gefermenteerde Zweedse delicatesse en leer alles over de smaakexplosie die het biedt.
Surströmming
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
Surströmming Röda Ulven Original (gefermenteerde haringen) - 400 g/300 g vis
Surströmming Röda Ulven Original (gefermenteerde haringen) - 400 g/300 g vis
Voordelen
Lekkere en goedkope surströmming. Bevat 300 gram vis. Een echte Zweedse delicatesse. Wordt geleverd in een goed afgesloten blijke. Eenvoudig te openen wanneer je de vis wilt consumeren.
Nadelen
Je moet het blikje niet in huis openen vanwege de sterke geur die uit het blikje komt.
Oskars Surstromming 300 g Uitdaging van Gefermenteerde Haring
Oskars Surstromming 300 g Uitdaging van Gefermenteerde Haring
Voordelen
Lekker in verschillende omstandigheden. Wordt geleverd in een goed afgesloten blikje. Ook wel bekend van het supertalent. Kan ook als challenge gegeten worden. Grotere verpakking met 300 gram vis.
Nadelen
Niet iedereen zal deze Zweedse delicatesse lekker vinden.
Tip: Beste keuze
Surströmming Filet Röda Ulven 300 g blik (met gefermenteerde filet)
Surströmming Filet Röda Ulven 300 g blik (met gefermenteerde filet)
Voordelen
De originele Zweedse specialiteit. De vis is verder gegaard in het blik voor een optimale smaakbeleving. Je kunt proeven wat de echte kleine Zweedse vissersdorpen al eeuwenlang eten.
Nadelen
Door het fermentatieproces kan het blik wat uitgezet of bol zijn.
2 x Oskars Surströmming 440 g/300 g vis blik (gefermenteerde haringen)
2 x Oskars Surströmming 440 g/300 g vis blik (gefermenteerde haringen)
Voordelen
Verpakking van 2 stuks. De vis heeft een goede, zure smaak. Het is een traditioneel Zweeds gerecht. Vis van de beste kwaliteit.
Nadelen
De bus kan roestvorming vormen als gevolg van de lange koeling.

Beste SurströmmingKoopgids: Welke Surströmming is de beste koop van april 2024?

Een vis die bedorven is heeft eigenlijk nog nooit zo heerlijk gesmaakt terwijl het zo’n verrotte geur heeft. Het gerecht dat bekend staat als surströmming zou zijn oorsprong hebben in Noord-Zweden en stamt uit de zestiende eeuw, toen er in Zweden een zouttekort was. In de moderne tijd is de vis voornamelijk bekend geworden vanwege de onaangename geur, hoewel kenners surströmming toejuichen vanwege zijn heerlijke smaak.

Wat wordt precies bedoeld met surströmming?

De kleine Oostzeeharing wordt in het voorjaar verzameld en vervolgens gezouten en dan de rest van het seizoen gegist. Daarna wordt het voor een maand ongeveer in een blik gelegd voordat het wordt gedistribueerd naar de detailhandel en geconsumeerd door mensen. Het fermentatieproces of gistingsproces verzuren gaat in het blik door, met als resultaat een borrelend blikje gefermenteerde haring dat de Zweden ” surströmming” noemen. Het aroma is vrij scherp en de smaak kun je rond en toch peperig noemen, gekenmerkt door een duidelijke zuurheid.

Wanneer wordt de surströmming gegeten?

De derde donderdag van elke maand in augustus is de officiële surströmmingspremière, ook wel de première van de gefermenteerde haring genoemd. Eind augustus en begin september zijn echter traditioneel piekmaanden voor surfen en andere watersporten. Op 20 augustus 2024 zal het stadje Alfta in Halsingland de thuisbasis zijn van het grootste surströmming evenement ooit.

Waar komt surströmming precies vandaan?

De term “surströmming ” wordt vaak in verband gebracht met Noord-Zweden en meer in het bijzonder met de Ulvon-eilanden, die voor de Hoge Kust liggen. Meer dan honderd jaar geleden begonnen deze eilanden met de productie van ingemaakte haring, die nu als regionale specialiteit wordt beschouwd en te zien is op de menukaarten van een groot aantal restaurants in de omgeving.

De kans bestaat dat de meer traditionele restaurants in bepaalde gebieden van Zweden ook surströmming als optie op hun menu aanbieden. Restaurants in Stockholm zoals Sturehof, Tennstopet en Knut bieden vaak ingelegde haring aan als de geschikte tijd van het jaar aanbreekt.

Waar is surströmming te koop? Kan ik het kopen bij Ikea, AH, Jumbo of alleen in de supermarkt in Zweden?

Je kunt blikjes surströmming krijgen in Zweedse supermarkten en ook op internet. Het is echter belangrijk om te weten dat de meeste luchtvaartmaatschappijen passagiers geen blikjes surströmming mee aan boord laten nemen.

Waarom zou je surströmming eten?

De traditie vraagt om het eten van surströmming, wat ook een gemeenschappelijke activiteit is. Liefhebbers beschrijven de smaak vaak als het hebben van een robuuste umami kwaliteit. Daarnaast kun je het als excuus gebruiken om een feestje te organiseren met een gefermenteerde haringschotel die “surströmmingsskiva” wordt genoemd.

Je opent het blikje met surströmming  in een bak water wanneer het onder druk staat. Je wast het even, schrobt het  en wikkelt het dan in tunnbröd, een soort gezoet platbrood, samen met boter, aardappelschijfjes in de vorm van amandelen en gesneden ui. Let er wel op dat als je het blikje niet buiten opent, kan de stank van de surströmming  maandenlang je huis kan doordringen.

Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over Surströmming

Wat is surstromming?

Surströmming is gefermenteerde haring, een traditioneel Zweeds gerecht. Het is een geurige en smaakvolle delicatesse die vaak in blik wordt verkocht.

Wat maakt surstromming zo berucht?

Surstromming staat bekend om zijn sterke geur. De fermentatie van de haring zorgt voor de vorming van vluchtige zwavelverbindingen, die een intense en doordringende geur hebben. Dit heeft ertoe geleid dat veel mensen het als onaangenaam ervaren.

Hoe wordt surstromming gegeten?

Traditioneel wordt surstromming gegeten op een tunnbröd (een dun brood) met aardappelen, zure room, rode ui en soms ook met knäckebröd (knapperig brood) en boter. Het wordt meestal gegeten als onderdeel van een feestelijke maaltijd met vrienden of familie.

Is surstromming gezond om te eten?

Surstromming bevat veel gezonde voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren en vitamine D. Het is echter ook erg zout vanwege het fermentatieproces, dus het wordt aanbevolen om het met mate te eten.

Waar kan ik surstromming kopen buiten Zweden?

Surstromming is voornamelijk verkrijgbaar in Scandinavische landen, met name in Zweden. Het kan echter soms ook online besteld worden bij gespecialiseerde winkels of geïmporteerd worden naar andere landen. Het is raadzaam om te controleren of er beperkingen of speciale regels zijn voor het importeren van gefermenteerde producten voordat je surstromming aanschaft.

Top 5 Beste kopen
Logo