Surströmming
Bijgewerkt: Juli 2024

Surströmming

Surströmming

Een vis die bedorven is heeft eigenlijk nog nooit zo heerlijk gesmaakt terwijl het zo'n verrotte geur heeft. Het gerecht dat bekend staat als surströmming zou zijn oorsprong hebben in Noord-Zweden en stamt uit de zestiende eeuw, toen er in Zweden een zouttekort was. In de moderne tijd is de vis voornamelijk bekend geworden vanwege de onaangename geur, hoewel kenners surströmming toejuichen vanwege zijn heerlijke smaak.

 

Wat wordt precies bedoeld met surströmming?

De kleine Oostzeeharing wordt in het voorjaar verzameld en vervolgens gezouten en dan de rest van het seizoen gegist. Daarna wordt het voor een maand ongeveer in een blik gelegd voordat het wordt gedistribueerd naar de detailhandel en geconsumeerd door mensen. Het fermentatieproces of gistingsproces verzuren gaat in het blik door, met als resultaat een borrelend blikje gefermenteerde haring dat de Zweden " surströmming" noemen. Het aroma is vrij scherp en de smaak kun je rond en toch peperig noemen, gekenmerkt door een duidelijke zuurheid.

 

Wanneer wordt de surströmming gegeten?

De derde donderdag van elke maand in augustus is de officiële surströmmingspremière, ook wel de première van de gefermenteerde haring genoemd. Eind augustus en begin september zijn echter traditioneel piekmaanden voor surfen en andere watersporten. Op 20 augustus 2022 zal het stadje Alfta in Halsingland de thuisbasis zijn van het grootste surströmming evenement ooit.

 

Waar komt surströmming precies vandaan?

De term "surströmming " wordt vaak in verband gebracht met Noord-Zweden en meer in het bijzonder met de Ulvon-eilanden, die voor de Hoge Kust liggen. Meer dan honderd jaar geleden begonnen deze eilanden met de productie van ingemaakte haring, die nu als regionale specialiteit wordt beschouwd en te zien is op de menukaarten van een groot aantal restaurants in de omgeving.

De kans bestaat dat de meer traditionele restaurants in bepaalde gebieden van Zweden ook surströmming als optie op hun menu aanbieden. Restaurants in Stockholm zoals Sturehof, Tennstopet en Knut bieden vaak ingelegde haring aan als de geschikte tijd van het jaar aanbreekt. 

 

Waar is surströmming te koop? Kan ik het kopen bij Ikea, AH, Jumbo of alleen in de supermarkt in Zweden?

Je kunt blikjes surströmming krijgen in Zweedse supermarkten en ook op internet. Het is echter belangrijk om te weten dat de meeste luchtvaartmaatschappijen passagiers geen blikjes surströmming mee aan boord laten nemen.

 

Waarom zou je surströmming eten?

De traditie vraagt om het eten van surströmming, wat ook een gemeenschappelijke activiteit is. Liefhebbers beschrijven de smaak vaak als het hebben van een robuuste umami kwaliteit. Daarnaast kun je het als excuus gebruiken om een feestje te organiseren met een gefermenteerde haringschotel die "surströmmingsskiva" wordt genoemd.

Je opent het blikje met surströmming  in een bak water wanneer het onder druk staat. Je wast het even, schrobt het  en wikkelt het dan in tunnbröd, een soort gezoet platbrood, samen met boter, aardappelschijfjes in de vorm van amandelen en gesneden ui. Let er wel op dat als je het blikje niet buiten opent, kan de stank van de surströmming  maandenlang je huis kan doordringen.

Beste Surströmming aanbiedingen van Juli 2024