Foam Roller
Bijgewerkt: Maart 2023

Foam Roller

Foam Roller

Na een training gebruiken veel mensen een foam roller omdat het een effectief massagemiddel is. Foam rollers hebben hun waarde al bewezen als een effectief hulpmiddel voor na de training om pijnlijke en stijve spieren op zichzelf te masseren., maar volgens onderzoek zijn er ook voordelen als je de foam roller voor de training gebruikt. Benieuwd naar wat een foam roller nu precies doet? Lees dan snel verder.

 

Wat is een foam roller?

Een foam roller is een buis of roller die de consistentie van schuim heeft en een glad of hobbelig oppervlak kan hebben. Myofascial release kan eenvoudig worden bereikt door het gebruik van een foam roller. Dit is een methode om de spieren en fascia te ontspannen. Myo betekent spier en fascia betekent bindweefsel. Om dit te bereiken moet je de roller over de triggerpoints rollen. Dit zijn pijnlijke spierknopen of -punten. Met je eigen lichaamsgewicht als referentiepunt bepaal je de hoeveelheid druk die je op de spier uitoefent. Het is geen pijnloze behandeling zoals een triggerpointmassage, sportmassage of fysio-massage.

 

Verkrijgbaar in verschillende vormen en maten

Als gevolg van het feit dat je niet voor al je spiergroepen dezelfde foam roller kunt gebruiken, zijn de rollers verkrijgbaar in allerlei vormen en maten. Bij het masseren van je kuiten of je voetzolen zul je eerder een kleine, smalle foam roller gebruiken, terwijl je bij het behandelen van je bilspieren of bovenbenen eerder een grote, bredere foam roller zult gebruiken. Er zijn ook triggerpointballen, die hetzelfde effect hebben als foam rollers. 

 

Opwarmen met een foam roller

Je kunt een foam roller goed gebruiken voor een warming-up voordat je gaat sporten. Het gebruik van een foam roller als warming-up ontspant je spieren, laat je ademhaling en hartslag alvast verhogen en maakt je lichaam klaar voor het echte werk door je bloed sneller te laten pompen. Daarnaast maak je jezelf met een foam roller ook fysiek klaar om te zweten.

 

Een foam roller tegen spiervermoeidheid en stijfheid 

Je kunt een foam roller ook na een training gebruiken. Een zelfmassage met een foam roller zorgt namelijk voor het afgeven van neurotransmitters, die verder bijdragen aan je staat van ontspanning. Tegelijkertijd blokkeert het het gevoel van vermoeidheid. De stijfheid die zich in de loop van de training heeft opgebouwd wordt daarnaast ook weggenomen. Het gebruik van een foam roller kan helpen om wat van de spanning te verlichten die zich in je spieren opbouwt als ze overbelast raken. Hierdoor kunnen je spieren hun functies beter uitvoeren.

Wees je er echter van bewust dat zelfs bij consequent gebruik foam rollers op den duur hun effectiviteit kunnen verliezen. Hoe dichter de structuur van het materiaal van de foam roller, hoe langer de foam roller meegaat. Als je een kern hebt die van PVC is gemaakt, gaat hij ook langer mee.

Beste Foam Roller aanbiedingen van Maart 2023