delen





Een zonnebankcrème wordt speciaal gemaakt voor mensen die zonnebanken gebruiken. Het primaire onderscheid tussen zonnebankcrème en zonnebrandcrème is dat een zonnebankcrème een beschermingsfactor, oftewel SPF, mist. Een SPF houdt het zonlicht juist tegen, waardoor je meer tijd in de zon kunt doorbrengen zonder dat je verbrandt. Een SPF is niet nodig tijdens een zonnesessie in een studio, omdat de omgeving daar gecontroleerd is.
Aan het gebruik van een zonnebankcrème zitten verschillende voordelen verbonden. Zo zorg je er dankzij de crème bijvoorbeeld voor dat je sneller, mooier en langer een lekker bruin kleurtje hebt. Je brengt de crème altijd aan voordat je onder de zonnebank plaatsneemt. Na ongeveer 8 tot 10 minuten begint het bruiningsproces onder de zonnebank op gang te komen. Dit proces wordt versneld door het gebruik van zonnebankcrème, waardoor de bruining zich in slechts 3 tot 4 minuten al ontwikkelt.
Een zonnebankcrème gaat daarnaast ook een droge huid tegen. Een droge huid reflecteert UV-licht, waardoor je minder snel bruin zal worden. Als je tijdens het zonnen een zonnebankcrème gebruikt, blijft je huid gehydrateerd en wordt je bruine kleur met wel 40% versterkt. Verder verbeter je met de crème de kwaliteit van je huid en voorkom je fijne lijntjes en rimpels.
DHA is een zeer bestanddeel dat veel gebruikt wordt in zonnebankcrèmes. Het is een natuurlijk voorkomend suikerproduct dat een kleurtje ontwikkelt als de temperatuur verandert. Omdat dit kleureffect optreedt in de bovenste dode huidcellen, slijt het ook na 5 tot 9 dagen. Wat betreft je eigen pigmentatie is het product niet effectief. Wel is het een mooi begin van je bruiningskuur. Als je een product gebruikt dat DHA bevat, wacht dan 4 tot 8 uur voordat je een douche neemt, want de kleurstof heeft tijd nodig om volledig te drogen. Kijk ook uit voor kledingvlekken.
Zoals al eerder gezegd gaat een zonnebankcrème een droge huid tegen. Het hydraterende effect van de crème is een belangrijk effect. Tijdens het zonnen verliest je huid vocht, maar de crème kan dit tegenhouden. Hierdoor en door bruiningsversnellers kan de bruining eerder beginnen. Bij een droge huid begint het bruinen na ongeveer acht minuten pas. Een goed gehydrateerde huid kan dus de bruiningsresultaten verbeteren. Daarnaast worden vaak andere huidverzorgende ingrediënten gebruikt, waaronder bijvoorbeeld vitamine E.
Er zijn ook zonnebankcrèmes die je huid doen tintelen. Als je bruin wordt, worden crèmes die tintelen of sissen warm, waardoor je poriën open gaan staan. Dit kan het bruinen enigszins versnellen. Je hebt echter wel een wat verhoogd risico op irritatie tijdens en na het bruinen. Daarom is een tintelende crème alleen aan te raden voor doorgewinterde zonnebankgebruikers en zeker niet als je een huid hebt die snel geïrriteerd raakt.
Geen berichten voor deze criteria.Gewone zonnebrandcrème beschermt tegen de schadelijke stralen van de zon, terwijl zonnebankcrème speciaal is ontwikkeld om de huid te beschermen tijdens het gebruik van een zonnebank.
Ja, ook als je een donkere huidskleur hebt, is het belangrijk om zonnebankcrème te gebruiken. Hoewel een donkere huid meer pigment heeft en minder snel verbrandt, kan het nog steeds schade oplopen door overmatige blootstelling aan UV-stralen.
Het is raadzaam om zonnebankcrème elke 2 uur opnieuw aan te brengen. Dit komt omdat de effectiviteit van de crème na verloop van tijd kan afnemen, vooral als gevolg van zweten of wrijving met kleding.
Hoewel gewone zonnebrandcrème beter is dan helemaal geen bescherming, is het toch aan te raden om specifieke zonnebankcrème te gebruiken. Zonnebankcrème is vaak geformuleerd om de huid te beschermen tegen de specifieke UV-stralen die door zonnebanken worden uitgezonden.
Nee, zonnebankcrème beschermt de huid tegen schade, maar het zal de bruiningssnelheid niet versnellen. Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van een zonnebank nog steeds kan leiden tot huidschade en verhoogd risico op huidkanker, zelfs met het gebruik van zonnebankcrème.