delen





Een vogelvoederhuisje is de ideale plek voor vogels waar ze wat te eten kunnen halen en ook gelijk een veilig plekje hebben. Vogelvoederhuisjes zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zo heb je vogelvoederhuisjes met een open ontwerp met bijvoorbeeld in het midden een buis met voedsel. Daarnaast zijn er ook veel vogelvoederhuisjes verkrijgbaar die lijken op een regulier vogelhuisje, waarin een vogel zich lekker terug kan trekken en misschien zelfs gaat broeden. Wat voor vogelvoederhuisje je ook in de tuin hebt hangen, het zal gegarandeerd meer vogels aantrekken waar je lekker naar kunt kijken.
De meeste mensen hangen een vogelvoederhuisje op om meer vogels naar de tuin toe te lokken. Een tuin wordt namelijk een stuk gezelliger wanneer er allerlei fladderende vogels aanwezig zijn. Door de vogels wat voer en water te geven komen ze vanzelf op jouw tuin af. Je kunt de vogels natuurlijk ook voeren om het ze wat makkelijker te maken om eten te vinden, waardoor je de natuur een handje helpt.
Als je een vogelvoederhuisje hebt die ook als nestkastje biedt, moet deze in ieder geval voor het broedseizoen opgehangen worden, of in het vroege voorjaar. In feite is het het beste om dit voor de winter te doen, want op kille avonden zoeken vogels graag dekking in zo’n vogelvoederhuisje. En de kans is groot dat ze er een nestje in gaan bouwen als ze de omgeving prettig vinden. Een open vogelvoederhuisje kun je daarnaast het hele jaar door in de tuin hebben hangen, maar vooral in de wintermaanden vinden vogels het erg fijn om wat extra voedsel te vinden.
De meeste vogels hebben een hekel aan de wind terwijl ze lekker aan het eten zijn. Denk hierbij aan wind die door de openingen van het huisje naar binnen kan komen. Hang het vogelvoederhuisje dus uit de wind op. Het kastje moet hiervoor vaak worden opgehangen met de vlieg toegang naar het noordoosten, want in Nederland komt de wind meestal uit het zuidwesten. Heb je een vogelvoederhuisje die ook als broedplaats dient? Hang het huisje dan niet op een plaats waar de zon in de late namiddag schijnt. Jonge vogels kunnen het namelijk niet overleven als het vogelhuisje te warm wordt.
De meeste vogelvoederhuisjes mogen aan een op een hoogte hangen van ongeveer twee meter hoog. Hang je het vogelvoederhuisje hoger op? Dan is het huis je alleen geschikt voor zwaluwen of uilen. Heb je in jouw tuin veel te maken met andere dieren, zoals bijvoorbeeld eekhoorns? Deze dieren vinden het ook fijn om in de winter een hapje mee te eten van het vogelvoer. Als je dit wilt voorkomen is het aan te raden om voor een vogelvoederhuisje te kiezen waar eekhoorns niet in kunnen komen. Zorg er verder voor dat het vogelvoederhuisje altijd stevig is opgehangen, zodat hij niet gaat schommelen of tuimelen.
Geen berichten voor deze criteria.Je kunt verschillende soorten vogels verwachten, zoals mezen, mussen, merels, roodborstjes en vinken. De specifieke soorten kunnen variëren afhankelijk van je locatie en het seizoen.
Het is het beste om een mengsel van zaden aan te bieden, zoals zonnebloempitten, maïs, haver en pinda’s. Deze zaden zijn geliefd bij veel vogelsoorten en bieden de nodige voedingsstoffen.
Het is ideaal om het voedsel dagelijks te controleren en indien nodig bij te vullen. Zo blijft het voedsel vers en trek je continu vogels aan. Let ook op schimmelvorming, en vervang het voedsel indien nodig vaker.
Je kunt verschillende maatregelen nemen, zoals het ophangen van het vogelvoederhuisje op een veilige hoogte, het plaatsen van een beschermende kooi eromheen of het gebruik van speciale voederhuisjes met ingebouwde bescherming tegen roofdieren.
Ja, het is belangrijk om het vogelvoederhuisje regelmatig schoon te maken om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Je kunt het huisje schoonmaken met warm water en een mild reinigingsmiddel, en vervolgens grondig spoelen en laten drogen voordat je het opnieuw vult met voedsel.