Thuistap
Bijgewerkt: Juli 2024

Thuistap

Thuistap

Een getapt biertje smaakt toch altijd net even wat lekkerder, maar niet altijd is het café open om een drankje te halen of heb je zin om de deur uit te gaan. Daarom zijn er steeds meer thuistaps op de markt, waarmee je thuis zelf een biertje kunt tappen. Deze thuistaps hebben een eigen fust en het typische tapkraantje dat op dezelfde manier gebruikt kan worden als in de horeca. Daarbij blijft het bier ook lekker koud in de koelende fust van de thuistap. De thuistaps zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, maar wel altijd geschikt om eenvoudig ergens neer te kunnen zetten en overal in huis of op locatie een biertje te kunnen tappen.

 

De fust

Het belangrijkste onderdeel van de thuistap is natuurlijk de fust. Hier gaat het bier in dat je dan uit de thuistap kunt tappen en blijft het lekker koud totdat je een glas pakt. Bij thuistaps kan deze fust in grootte verschillen, tussen de 2 en 8 liter. Nadat de fust dan leeg is, kan deze wel weer eenvoudig vervangen worden. Welk formaat fust je nodig kunt hebben hangt af van waarvoor je de thuistap wilt gebruiken. Mocht je deze slechts op bepaalde momenten gebruiken voor een klein gezelschap, dan is de kleine fust meer geschikt om het bier in de fust niet dood te laten slaan. Daarnaast is een kleine fust handig als je wilt variëren met verschillende biersoorten. Wanneer de ene soort bier dan op is, kan een volgende variant worden aangebroken of wanneer je even zin hebt in iets anders is dit zo geregeld. Mocht je de fust willen gebruiken voor grotere thuisfeestjes of verjaardagen, dan kan een grote fust meer uitkomst bieden.

 

Het soort bier

De fusten voor de thuistaps worden speciaal gemaakt zodat deze ook geschikt zijn voor de tap. Verschillende biermerken hebben daarom al een assortiment aan thuistapfusten op de markt gebracht, die geschikt kunnen zijn voor jouw thuistap. Welk soort bier je met de thuistap kunt drinken is afhankelijk van het merk thuistap dat je hebt. Bekende aanbieders van thuistaps zijn H. Koenig, BLADE, Perfect Draft, Krups en The Sub. Merken zoals Heineken, Amstel, Hertog Jan en Edelweiss zijn over het algemeen op alle soorten thuistaps beschikbaar, maar voor speciaalbiertjes kun je vaak beter even kijken of jouw thuistap hiervoor geschikt is. Perfect Draft is een goed voorbeeld van een merk geschikt voor thuistaps. Ook meer trendy biersoorten zoals Desperados kun je steeds meer in thuistaps vinden, maar ook deze is weer afhankelijk van welke thuistap je hebt.

 

De houdbaarheid

Tapbier blijft minder lang goed als de fust is aangebroken. Toch kan het bier lang genoeg houdbaar blijven om niet de halve fust weg te hoeven gooien. Kleine fusten blijven meestal tot 15 dagen goed, terwijl grotere fusten vaak 30 dagen goed blijven. Ook dit is een overweging die je moet betrekken bij het kiezen van de juiste thuistap.

 

De prijs en waar te koop

Thuistaps zijn verkrijgbaar bij verschillende (web-) winkels, zowel gespecialiseerd in bier zoals Beerwulf en Drankgigant.nl als overkoepelende winkels als Bol.com en Alternate. Voor een volledige thuistap moet je denken aan een prijs tussen de 90 euro voor persoonlijk gebruik en 1500 euro als je geregeld voor mensen achter de bar staat. De fusten zelf zijn gewoon verkrijgbaar in supermarkten als Albert Heijn en Jumbo. Een fust Hertog Jan van 6 liter kan dan al besteld worden vanaf 16 euro.

Beste Thuistap aanbiedingen van Juli 2024