delen





Grote notenkrakers van hout zie je op elke kerstmarkt in Duitsland terug, maar ook in Groot-Brittannië en Nederland zie je vaak een notenkraker kerst. Meestal hebben ze een rode basis, met zwarte en gele accenten. Er zijn ook notenkrakers verkrijgbaar met heel andere tinten die erg van elkaar verschillen. Hierdoor kun je ze erg leuk met jouw interieur en andere kerstdecoratie combineren. Maar wat is eigenlijk het echte verhaal achter deze houten poppen en hoe ze zijn ontstaan?
Stenen, handen en zelfs tanden werden vroeger gebruikt om noten open te kunnen breken. Later bouwden ambachtslieden apparaten van hout of metaal met schroeven en hefbomen die de harde dop van de noot konden breken zonder dat de noot zelf beschadigd werd. In de Middeleeuwen was een notenkraker, gemaakt van hout en versierd met allemaal afbeeldingen, een symbool van rijkdom. Notenkrakers worden dus al geruime tijd gebruikt en niet alleen tijdens kerst.
Wilhelm Friedrich Füchtner maakte in 1865 in zijn atelier een notenkraker naar een ontwerp uit het boek ” König Nussknacker und der armer Reinhold,” dat in 1851 werd gepubliceerd. Het eindproduct was het prototype voor de traditionele notenkraker, die leek op een koning gekleed in rood, geel en zwart en met een kroon op, terwijl hij de noot kraakte met zijn tanden. In een verwante ontwikkeling was Füchtner de pionier in de productie van notenkrakers voor massaproductie.
Je vraagt je misschien af wat notenkrakers nu eigenlijk met kerst te maken hebben. Er wordt algemeen aangenomen dat dit komt doordat er tijdens de feestdagen aanzienlijk meer gebakken wordt, wat onvermijdelijk leidt tot een grotere vraag naar noten. Als gevolg daarvan is december historisch gezien de maand waarin de notenkraker het meest gebruikt wordt. Toen de notenkraker werd omgevormd tot de vorm van een pop, evolueerde hij op natuurlijke wijze tot een leuk speeltje voor de jeugd.
In de moderne tijd worden notenkrakers niet meer zo vaak gebruikt waarvoor ze bedoeld waren. We hangen ze nog wel op in huis als kerstversiering, maar we gebruiken ze niet meer om noten te kraken. Desondanks worden ze wel nog steeds op de gebruikelijke manier met de hand gemaakt, door de kunstenaars en ambachtslieden. Daarnaast zijn er in de moderne tijd nu allerlei varianten verkrijgbaar, zoals notenkrakers die zijn ontworpen om eruit te zien als peperkoekmannetjes of de Kerstman.
Geen berichten voor deze criteria.De notenkraker is een ballet dat voor het eerst werd opgevoerd in 1892 in Rusland. Het is gebaseerd op het verhaal “De Notenkraker en de Muizenkoning” van E.T.A. Hoffmann.
Het verhaal van de notenkraker gaat over een meisje genaamd Clara, wiens kerstavond magisch wordt wanneer haar notenkrakerpop tot leven komt en haar meeneemt op een avontuurlijk reis door een betoverd koninkrijk.
De notenkraker is een klassiek kerstballet geworden omdat het verhaal zich afspeelt tijdens kerstavond en het betoverende koninkrijk dat Clara bezoekt vol zit met kerstvreugde en feestelijkheden.
De muziek voor de notenkraker werd gecomponeerd door Pyotr Ilyich Tchaikovsky, een Russische componist. Zijn muziek voor de notenkraker is wereldberoemd geworden en wordt vaak geassocieerd met de kerstperiode.
Ja, de notenkraker is een familievoorstelling en is zeer geschikt voor kinderen. Het betoverende verhaal en de prachtige muziek zorgen voor een magische ervaring die zowel kinderen als volwassenen zal betoveren.