Notenkraker Kerst
Bijgewerkt: Maart 2023

Notenkraker Kerst

Notenkraker Kerst

Grote notenkrakers van hout zie je op elke kerstmarkt in Duitsland terug, maar ook in Groot-Brittannië en Nederland zie je vaak een notenkraker kerst. Meestal hebben ze een rode basis, met zwarte en gele accenten. Er zijn ook notenkrakers verkrijgbaar met heel andere tinten die erg van elkaar verschillen. Hierdoor kun je ze erg leuk met jouw interieur en andere kerstdecoratie combineren. Maar wat is eigenlijk het echte verhaal achter deze houten poppen en hoe ze zijn ontstaan? 

 

De oorsprong van de notenkraker kerst

Stenen, handen en zelfs tanden werden vroeger gebruikt om noten open te kunnen breken. Later bouwden ambachtslieden apparaten van hout of metaal met schroeven en hefbomen die de harde dop van de noot konden breken zonder dat de noot zelf beschadigd werd. In de Middeleeuwen was een notenkraker, gemaakt van hout en versierd met allemaal afbeeldingen, een symbool van rijkdom. Notenkrakers worden dus al geruime tijd gebruikt en niet alleen tijdens kerst. 

 

De beroemde notenkraker koning

Wilhelm Friedrich Füchtner maakte in 1865 in zijn atelier een notenkraker naar een ontwerp uit het boek " König Nussknacker und der armer Reinhold," dat in 1851 werd gepubliceerd. Het eindproduct was het prototype voor de traditionele notenkraker, die leek op een koning gekleed in rood, geel en zwart en met een kroon op, terwijl hij de noot kraakte met zijn tanden. In een verwante ontwikkeling was Füchtner de pionier in de productie van notenkrakers voor massaproductie.

 

Waarom notenkraker kerst?

Je vraagt je misschien af wat notenkrakers nu eigenlijk met kerst te maken hebben. Er wordt algemeen aangenomen dat dit komt doordat er tijdens de feestdagen aanzienlijk meer gebakken wordt, wat onvermijdelijk leidt tot een grotere vraag naar noten. Als gevolg daarvan is december historisch gezien de maand waarin de notenkraker het meest gebruikt wordt. Toen de notenkraker werd omgevormd tot de vorm van een pop, evolueerde hij op natuurlijke wijze tot een leuk speeltje voor de jeugd. 

 

Notenkrakers kerst als versiering

In de moderne tijd worden notenkrakers niet meer zo vaak gebruikt waarvoor ze bedoeld waren. We hangen ze nog wel op in huis als kerstversiering, maar we gebruiken ze niet meer om noten te kraken. Desondanks worden ze wel nog steeds op de gebruikelijke manier met de hand gemaakt, door de kunstenaars en ambachtslieden. Daarnaast zijn er in de moderne tijd nu allerlei varianten verkrijgbaar, zoals notenkrakers die zijn ontworpen om eruit te zien als peperkoekmannetjes of de Kerstman. 

Beste Notenkraker Kerst aanbiedingen van Maart 2023