Multiroom Wifi
Bijgewerkt: Juli 2024

Multiroom Wifi

Multiroom Wifi

Wifi die traag is, plekken waar je geen bereik hebt en een wifisignaal dat continu wegvalt. Klinkt dit je bekend in de oren? Jij bent zeker niet de enige die hier last van heeft. Daarom heeft een aantal fabrikanten, zoals Netgear Orbi, Linksys Velop, TP-Link Deco en Google Wifi, een oplossing aangekondigd voor slechte wifiverbindingen: de multiroom wifi router. Hiermee zet je een draadloos netwerk op dat je hele huis dekt. Zo'n netwerk bestaat uit een set van 2 of meer satellieten die draadloos met elkaar verbonden zijn. Door hun continue communicatie, zoekt een multiroom wifi router altijd het beste signaal voor jou uit. Internet dat wegvalt terwijl je door het huis loopt is dan ook niet langer het geval. Overal is er namelijk een sterk signaal voorhanden. Ook het omschakelen naar een ander draadloos netwerk is verleden tijd. Bekijk direct de top 5 best verkochte Multiroom wifi routers en systemen die momenteel populair zijn in Nederland.

 

Voor- en nadelen van een multiroom wifi router?

Met een multiroom wifi router creëer je een sterk wifi-netwerk in je hele huis. Deze relatief nieuwe alles-in-één techniek is een middel om snel en gemakkelijk het WiFi-netwerk in huis te optimaliseren, waarbij zelfs die zolderkamer waar je vroeger nul bereik had het nu perfect doet. 

Het systeem bestaat uit een basisstation en meerdere satellieten. Deze plaats je door het hele huis. 

Doordat ze een sterke wifi-verbinding delen, hoef je geen lange netwerkkabels te trekken. Het internetverkeer wordt onderling verdeeld tussen de router en satelliet. Hierdoor kan het signaal nooit wegvallen: je wisselt al van netwerk voordat het zou kunnen wegvallen. 

Een ander groot voordeel is de supermakkelijke installatie. Doordat de apparaten al met elkaar verbonden zijn, hoef je geen ingewikkelde codes aan elkaar te koppelen of een WPS-knop in te drukken. Simpelweg een netwerkkabel van de modem op de router aansluiten, de satelliet op een centrale plek plaatsen en alles is geregeld. Ook het feit dat je altijd hetzelfde wachtwoord voor alle nodes gebruikt, is enorm handig. 

Alle nodes zijn namelijk onderdeel van hetzelfde netwerk en hebben een SSID en wachtwoord dat altijd hetzelfde is. Een naam en een wachtwoord: meer is het niet. Het enige nadeel van een multiroom wifi router is dat hij duurder is dan traditionele oplossingen. Maar alle voordelen wegen dan ook ruim op tegen dit ene nadeel.

 

Let hierop bij de aanschaf van een multiroom wifi router

Hoeveel satellieten je nodig hebt, twee, drie, of vier, hangt af van de grootte van je huis en het aantal kamers dat je wilt uitrusten met wifi. Meestal geldt: een appartement (2), een klein huis (2), gemiddelde rijtjeswoning (3), vrijstaande of 2-onder-1-kapwoning (3), villa (4 of meer). Mocht dit toch niet de optimale dekking vormen, breid dan eenvoudigweg je systeem uit met een extra node. Nodes zijn een soort slimme minirouters die als verlengstuk van je huidige router of modem fungeren. Elke node kan communiceren met de andere. 

 

Ook is het goed om je te verdiepen in de technologie die elk merk gebruikt. Sommige tri-band systemen zijn beter dan andere en sommige dual-band systemen hebben een beperkte bandbreedte. Als je dus goed hiernaar kijkt, weet je zeker dat je multiroom Wi-Fi een goede signaalsterkte kan bieden waarmee je overal in huis dekking hebt.

 

Populaire merken en types van multiroom wifi routers in 2022

Veel merken die netwerkapparatuur aanbieden hebben ook multiroom wifi routers, vaak in combinatie met enkele satellieten. Mocht je het netwerk uit willen breiden, dan kun je ook altijd nog losse satellieten aanschaffen. Bekende multiroom wifi routers zijn: ASUS Lyra, Linksys Velop, NETGEAR Orbi, TP-LINK Deco M5, Ubiquiti AmpliFi HD.

Beste Multiroom Wifi aanbiedingen van Juli 2024