Koelbox
Bijgewerkt: Juli 2024

Koelbox

Koelbox

Een koelbox biedt altijd uitkomst als je ergens lang op stap bent. Je stopt je eten en drinken, met name drinken dat koud het lekkerst is, in de koelbox en wanneer je trek of dorst begint te krijgen kun je hier iets uit pakken. Een bezoekje aan de supermarkt of zoeken naar een kiosk zijn dan niet meer nodig. Een koelbox is met name handig wanneer je lange activiteiten buiten gaat doen en niet afhankelijk wilt zijn van het aanbod aan eten en drinken dat in de buurt is, als er überhaupt iets in de buurt is. Denk bijvoorbeeld aan een dagje naar het strand, de open natuur in of een lange autotocht naar bijvoorbeeld je vakantiebestemming.

 

Verschillende soorten en maten

Koelboxen kun je op veel verschillende varianten tegenkomen. De standaard koelbox is een kofferachtige box waar je tot maximaal 20 liter inhoud in kunt doen. Deze koelbox is met name handig wanneer je genoeg eten en drinken mee wilt hebben om met het gezin een dagje eropuit te zijn. Wil je meer mee kunnen nemen dan alleen een paar flessen drinken, wat boterhammen en een paar stukken fruit, dan zijn er ook grotere koelboxen van tussen de 20 en 30 liter. Voor wie een hele kampeervakantie aan producten mee wil kunnen nemen, of meer ruimte in de koelkast vrij wil kunnen maken, zijn er ook koelboxen verkrijgbaar van meer dan 30 liter.

 

Koelelementen of elektrisch

Traditiegetrouw wordt de koelbox koud gehouden door in de koelbox koelelementen te leggen, die vooraf in de vriezer zijn ingevroren. De koelelementen zorgen dan voor een verkoelend effect, waardoor je drinken lekker koud en je eten langer goed kan blijven. Tegenwoordig komen er ook steeds meer koelboxen op de markt die elektrisch zijn. Deze werken dan met name met een lader, die je kunt aansluiten op bijvoorbeeld je auto. Elektrische koelboxen maken dan gebruik van een 12 volt autolader, maar kunnen ook een stekker hebben voor een 230 volt stopcontact of beide. Elektrische koelboxen zijn met name handig wanneer je tijdens je verblijf toegang tot stroom hebt. Zo kun je voor elektrisch kiezen op de camping, in de auto of gewoon thuis, en kun je de koelbox met koelelementen gebruiken voor op het strand of in het bos.

 

Het materiaal

Koelboxen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Zo zijn kunststof en polyester de meest voorkomende materialen, maar komen ook steeds meer andere materialen zoals rvs, plastic en polyetheen aan bod. Van welk materiaal je koelbox is gemaakt kan bepalen hoe de koelbox zijn temperatuur behoudt en hoe groot deze is. De meeste koelboxen hebben de inhoudsmaten van tussen de 10 en 70 centimeter breed en tussen de 20 en 80 centimeter groot. Voor wie een koelbox wil hebben als extra toevoeging aan je koelkast zijn er ook enkele grotere maten beschikbaar.

 

De prijs

De grootste factor die de prijs bepaalt van een koelbox is of deze elektrisch is of werkt met koelelementen. Niet-elektrische koelboxen zijn logischerwijs meestal goedkoper, tussen de 16 en 20 euro. Elektrische koelboxen kunnen daarentegen tussen de 40 en 350 euro kosten. Dit prijsverschil heeft met name te maken met de grootte van de koelbox en waarvoor deze dient. Zo zijn er kleine koelboxjes voor alleen blikjes, maar ook professionele koelboxen voor bijvoorbeeld medicijnen.

 

Waar te koop

Veel koelboxen zijn te koop bij woonwinkels en winkels met een gevarieerd aanbod, zowel als fysieke winkel als volledig online. Blokker, Action, Xenos, Bol.com en Coolblue hebben een breed aanbod aan koelboxen, zowel elektrisch als traditioneel. Ook outdoor winkels als Decathlon en Bever of de winkels van ANWB hebben koelboxen in het assortiment. Daarnaast zijn er ook vaak aanbiedingen verkrijgbaar in de lente- en zomermaanden, waar koelboxen geschikt voor vakantie vaak voor spotprijzen worden verkocht.

Beste Koelbox aanbiedingen van Juli 2024