Jopen Bier
1994 was het jaar waarin Jopen Bier werd geboren. Twee bieren die in de vergetelheid waren geraakt werden opnieuw in productie genomen om een eerbetoon te brengen aan de roemruchte brouwgeschiedenis van Haarlem. De terugkeer van deze bieren werd meer dan gunstig ontvangen. Vandaag de dag produceert Jopen Bier een verscheidenheid aan bieren, waaronder een India Pale Ale, een Saison en zelfs een Bier met een lager alcoholgehalte!
Wat is Jopen Bier precies?
De stad Haarlem in Noord-Holland heeft een lange en roemruchte traditie in de productie van bier, waaraan de Jopen Brouwerij haar naam ontleent. In feite verwijst "Jopen" naar de traditionele biervaten met een inhoud van 112 liter die in het verleden werden gebruikt om het geproduceerde bier te vervoeren. Rond het jaar 1400 kreeg Haarlem een reputatie vanwege de verschillende brouwerijen, die bier van hoge kwaliteit konden produceren dankzij het schone water uit de rivier het Spaarne.
Bier uit Haarlem, bijvoorbeeld, was in die tijd het meest gedronken bier in Antwerpen, België. In die tijd werden talloze flessen Haarlemse Jopen verscheept naar steden binnen en buiten het land. Maar tegen het begin van de 20e eeuw bleef er van de eens zo opbloeiende Haarlemse biersector weinig over en in 1916 sloot de allerlaatste brouwerij van de stad voorgoed haar deuren.
Gelukkig veranderde dit alles in 1994. Dat jaar markeerde ook het begin van wat nu bekend staat als de Haarlemse Brouwerij Jopen. Daarna werd ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad het populaire jubileumbier Jopen Hoppenbier gemaakt. De populariteit van dit bier was een van de factoren die bijdroegen aan de uitbreiding van ons brouwerijassortiment tot meer dan 30 bieren die door Brouwerij Jopen worden geproduceerd.
Hoe oud is de Jopenkerk?
In 2010 op 8 juni slaat brouwer Chris Wisse de eerste paal, waarmee het begin van de herbouw van de kathedraal formeel wordt gemarkeerd. De vorige naam van de kerk is veranderd in de Jopenkerk. Op 11 november 2010 viert Jopen zijn zestiende verjaardag en op die dag kunnen de eerste gasten het Haarlemse bier en de bijbehorende keuken proeven.
Hoe komen ze aan de naam "Jopen" voor hun bier?
In 1994 vierde de stad Haarlem zijn 750e verjaardag. In dat jaar werd Jopen geboren. Ter ere van die gelegenheid gingen ze in de gemeentelijke archieven op zoek naar oude recepten voor bieren. Naar aanleiding daarvan hebben we het Haarlemse biermerk opnieuw gelanceerd. Op 11 november 1994 luidden we de feestdagen in door te proosten met Hoppenbier uit het jaar 1501. Als gevolg daarvan kreeg de brouwerij de naam Jopen, wat Nederlands is voor "open".