Jodiumtabletten

Op zoek naar de beste jodiumtabletten? Vergelijk hier de top 5 en kies het beste product voor jouw behoeften. Beschermd tegen radioactieve straling, altijd en overal.
Jodiumtabletten
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
NOW Foods - Jodium & Kalium - 180 tabletten – Straling
NOW Foods - Jodium & Kalium - 180 tabletten – Straling
Voordelen
Werkt goed voor een normale schildklierfunctie. Bevat ook kalium, een mineraal dat essentieel is voor het behoud van een gezonde elektrolyten- en waterbalans. Zorgt ook voor een goede pH-waarde van het hele lichaam. Geschikt voor vegetariërs en vegans.
Nadelen
Prijzig voor weinig tabletten.
JODID (Jodium) 400 Tabletten
JODID (Jodium) 400 Tabletten
Voordelen
Grote verpakking met 400 tabletten. Heeft een unieke samenstelling. Werkt goed tegen straling. Van Europese afkomst. Handig om in huis te hebben. De tabletten zijn ook in 100 en 200 stuks verkrijgbaar.
Nadelen
Je moet de tabletten binnen 6 uur na het vrijkomen van radioactief jodium slikken om goed beschermd te zijn.
Tip: Beste keuze
Orthica Kelp-150 (mineralen) - 120 Tabletten - Jodium tabletten
Orthica Kelp-150 (mineralen) - 120 Tabletten - Jodium tabletten
Voordelen
Goed voor een normale schildklierwerking en een normale stofwisseling. Handig als aanvulling als je voeding niet voldoende jodium bevat, zoals bijvoorbeeld bij vegetariërs. Bevat kelp, wat een natuurlijke bron van jodium is.
Nadelen
Geldt niet als vervanger voor voedsel.
jodium tabletten | Jodid-ratiopharm 200 μg tabletten
jodium tabletten | Jodid-ratiopharm 200 μg tabletten
Voordelen
Handig als je een gebrek aan jodium hebt. Belangrijk voor het hele organisme en heeft een centrale taak bij de stofwisseling. Bevat de werkzame stof kaliumjodide.
Nadelen
Voor risico's en bijwerkingen moet je goed de bijsluiter lezen en je arts of apotheker raadplegen.
Infiniboost 300 µg Jodium Capsules - Hoog gedoseerd - Jodium tabletten straling - 60 Capsules
Infiniboost 300 µg Jodium Capsules - Hoog gedoseerd - Jodium tabletten straling - 60 Capsules
Voordelen
Ideaal voor vegetariërs en mensen die zelf niet zo veel brood eten. Ook handig als je geen zout met jodium eet of weinig vis eet. Vult tekorten aan jodium in het lichaam gemakkelijk aan.
Nadelen
De verpakking bevat slechts 60 capsules.

Beste JodiumtablettenKoopgids: Welke Jodiumtabletten is de beste koop van april 2024?

Jodium is een element van nature voorkomt en dat nodig is voor een goede werking van de schildklier bij de mens. Het grootste deel komt uit het voedsel dat we eten. De maximale hoeveelheid die op een dag geconsumeerd moet worden is in totaal 150 microgram. Soms komt het voor dat je jodiumtabletten in moet nemen, zoals bij een ramp waar radioactieve straling is vrijgekomen.

Blootstelling aan radioactieve straling

Sinds 2018 mogen apothekers gratis jodiumpillen verstrekken aan klanten als preventieve maatregel tegen de schadelijke gevolgen van het blootstellen aan radioactieve straling in het geval er een catastrofale gebeurtenis plaatsvindt in bijvoorbeeld een kerncentrale. Bij een kernramp kan er radioactief jodium vrij gaan komen. Als je geen voorzorgsmaatregelen neemt om jezelf te beschermen, komt het jodium in je schildklier terecht, bijvoorbeeld doordat je het met de lucht die je aan het inademen bent of door het eten van voedsel of dranken die radioactief vervuild zijn. Vooral bij jongeren kan dit leiden tot de ontwikkeling van kanker of een schildklierziekte. Je kunt voorkomen dat je lichaam radioactief jodium ophoopt in je schildklier als je die regelmatig op de juiste momenten verzadigt met natuurlijk jodium. Jodiumtabletten bieden daarentegen niet de bescherming tegen de andere radioactieve verbindingen die even gevaarlijk zijn. Hierdoor is het toch essentieel dat je zo snel mogelijk onderdak zoekt.

Voor wie zijn jodiumtabletten bedoeld?

Tabletten met jodium zijn speciaal bedoeld voor degenen die het meest weerloos zijn. Denk hierbij aan kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding aan het geven zijn. Vanwege de natuurlijke afname van de kans op het ontwikkelen van schildklierkanker bij toenemende leeftijd, zijn de tabletten in theorie minder geschikt voor degenen die 40 jaar of ouder zijn. Bovendien heeft een aanzienlijk aantal mensen in die leeftijdscategorie een schildklier die enigszins uit balans is, wat de kans op nadelige gevolgen, waaronder hartproblemen, vergroot. Jodiumtabletten daarentegen kunnen nuttig zijn in situaties waarin iemand wordt blootgesteld aan zeer hoge niveaus van radioactieve straling.

Wanneer moet je jodiumtabletten nemen?

Zelf iedere dag jodiumpillen innemen doet niets en is voornamelijk tijdverspilling. De tabletten zijn alleen effectief als ze op het juiste moment worden ingenomen en dat is bij een kernongeval. De overheid communiceert wanneer het verplicht is ze in te nemen, mocht zo’n moment zich voordoen. Dit kan bijvoorbeeld zijn via de radio, de televisie, het internet, een sms of luidsprekers. Bij sommige kernongelukken komt er helemaal geen radioactief jodium vrij, waardoor het niet nodig is om jodiumtabletten te nemen. Bedenk ook dat elke pil een zeer grote dosering heeft, ongeveer 333 maal de hoeveelheid die beschouwd wordt als de veilige dagelijkse limiet.

Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over Jodiumtabletten

Waarom zijn jodiumtabletten nodig?

Jodiumtabletten zijn nodig ter bescherming tegen radioactief jodium dat vrijkomt bij een nucleaire ramp of ongeval. Jodium is essentieel voor een goede werking van de schildklier en kan voorkomen dat radioactief jodium zich in de schildklier ophoopt.

Wie moet jodiumtabletten innemen?

Jodiumtabletten moeten alleen worden ingenomen door specifieke groepen mensen, zoals kinderen onder de 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook mensen die op minder dan 100 km afstand van een kernreactor wonen, kunnen geadviseerd worden om jodiumtabletten in te nemen.

Hoe moeten jodiumtabletten worden ingenomen?

De jodiumtabletten moeten worden ingenomen volgens de instructies van de overheid of lokale autoriteiten. Meestal wordt geadviseerd om één tablet in te nemen met een glas water.

Hoe lang zijn jodiumtabletten houdbaar?

De houdbaarheid van jodiumtabletten kan variëren, maar over het algemeen zijn ze 5 tot 10 jaar houdbaar. Het is belangrijk om regelmatig de houdbaarheidsdatum te controleren en indien nodig nieuwe tabletten aan te schaffen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van jodiumtabletten?

Bij de aanbevolen dosering zijn bijwerkingen zeldzaam. Mogelijke bijwerkingen kunnen echter optreden bij mensen met een overgevoeligheid voor jodium, zoals allergische reacties, maagklachten of huiduitslag. Het is belangrijk om bijwerkingen te melden aan een arts of apotheker.

Top 5 Beste kopen
Logo