Hoofdkussen

Een goede nachtrust begint met het juiste hoofdkussen. We hebben de top 5 beste hoofdkussens vergeleken op comfort, ondersteuning en prijs.
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
Dixxius Hybrid Nature Hoofdkussen
Dixxius Hybrid Nature Hoofdkussen
Bekijk Prijs »

Swiss Sense

Voordelen
Geschikt voor alle slaaphoudingen. Verstelbaar in dikte en stevigheid. Tijk is afritsbaar. Druk verlagende zone voor ondersteuning van de nek. Optimaal slaapcomfort.
Nadelen
De latex en schuim van de kern zijn niet geschikt voor de wasmachine.
Hoofdkussen Kapok
Hoofdkussen Kapok
Voordelen
Geschikt voor zij en rug slapers. De vulling is te doseren. Gemakkelijk te wassen op de hand. Tijk is van 100 procent katoen.
Nadelen
Kan niet in de wasmachine. Geen antibacteriële functie.
Tip: Beste keuze
Swiss Boxkussen Hoofdkussen
Swiss Boxkussen Hoofdkussen
Voordelen
Geschikt voor mensen met nekklachten. Reguleert vocht. Navulbaar dankzij de ritssluiting. Luxe bies. Stevigheid van het kussen is middel.
Nadelen
Dit hoofdkussen is niet geschikt voor de wasdroger.
Snoozing Boekweit hoofdkussen
Snoozing Boekweit hoofdkussen
Voordelen
Stevig hoofdkussen. Geschikt voor mensen met huisstofmijtallergie. Boekweitdoppen zijn te doseren om zelf de dikte te bepalen. Tijk van 100 procent percale katoen. Helpt bij nekklachten.
Nadelen
Geregeld opkloppen met de handen.
Silvana Hoofdkussen Planet
Silvana Hoofdkussen Planet
Voordelen
Gemaakt van recyclebare materialen. Het kussen is zacht. Schoudercontour voor een optimale slaaphouding. Volledig wasbaar op 60 graden. Geschikt voor mensen met een allergie.
Nadelen
Past niet in elke wasmachine, chemisch reinigen is dan aan te bevelen.

Beste HoofdkussenKoopgids: Welk Hoofdkussen is de beste koop van mei 2024?

Een goed hoofdkussen is belangrijk voor een goede nachtrust. Niet alleen je rust is afhankelijk van het juiste hoofdkussen. Als je kussen bijvoorbeeld te hard of te hoog is, of juist te zacht of te laag, kun je heel erg last krijgen van je nek. Zelfs je schouders en rug kunnen stijf worden of vast gaan zitten als je slaapt op het verkeerde hoofdkussen. Het ideale hoofdkussen is voor iedereen anders. We zijn allemaal anders gebouwd en slapen ook anders. Daarom is het goed om over een paar dingen na te denken als je een nieuw hoofdkussen zoekt. Maar het is ook een kwestie van proberen.

Waar te koop

Een hoofdkussen is doorgaans 50 bij 70 centimeter. Dat ligt dan ook het prettigst, omdat er genoeg ruimte is om te bewegen en genoeg ruimte is om je hoofd op te laten rusten. Je kunt echt bijna overal wel een hoofdkussen kopen. Van Action tot Hema en van Kwantum tot Leen Bakker. Maar ook grote merken in slaapproducten of winkels die zich specialiseren in bedden hebben een aanbod aan hoofdkussens. Van bekendere merken kun je een hogere prijs verwachten voor je hoofdkussen dan bijvoorbeeld bij de Action.

Materialen

Veel kussens zijn gevuld met dons. Bij de standaardwinkels zul je voornamelijk kussens met dons vinden. Er zijn ook andere materialen, bijvoorbeeld synthetische hoofdkussens. Deze hebben een goede vochtregulatie, maar zorgen vaak juist voor een zweterig gevoel. Een traagschuim hoofdkussen vormt zich naar je lichaam, maar kan warm worden als je veel zweet in je slaap. Tot slot is er de optie voor een wollen hoofdkussen. Dit is een natuurlijk materiaal en juist een goede keuze voor wie veel zweet ’s nachts.

Dik of dun, hard of zacht

Al deze materialen zijn er ook weer in verschillende diktes of hardheden. Dit is echt een kwestie van voorkeur. Als je het niet zo goed weet, kun je ook twee dunne of zachte kussens kopen en een kussenhoes met een rits. Je kunt dan los het dunne hoofdkussen uitproberen en de twee kussens samen in de hoes doen voor een ervaring met een dikker kussen. Er zijn ook kussenhoezen die dikker zijn dan enkel een laken en het kussen een klein beetje dikker maken. Met zo’n hoes zorg je ook dat je kussen zelf langer schoon blijft.

Voor bepaalde posities

Als je steevast op een bepaalde positie slaapt, bijvoorbeeld op je zij, buik of rug, in plaats van veel beweegt in je slaap, zijn er ook speciale kussens. Die houden rekening met hoe je lichaam dan in bed ligt en zorgen voor de meeste steun en minste last. De vorm van het hoofdkussen is dan aangepast naar jouw slaappositie als zijslaper, rugslaper of buikslaper.

Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over een Hoofdkussen

Welke soorten vullingen worden gebruikt in hoofdkussens?

Er zijn verschillende vullingen beschikbaar voor hoofdkussens, waaronder dons, veren, synthetische vezels (zoals polyester), traagschuim, latex, boekweitdoppen en meer. De keuze hangt af van persoonlijke voorkeur en eventuele allergieën of lichamelijke klachten.

Hoe kies ik het juiste hoofdkussen voor mijn slaaphouding?

Je slaaphouding speelt een cruciale rol bij de keuze van een kussen:
Rugslapers hebben vaak baat bij een kussen van gemiddelde hoogte dat de nek ondersteunt zonder het hoofd te veel omhoog te duwen.
Zijslapers hebben meestal een hoger en steviger kussen nodig om de ruimte tussen het hoofd en de schouder op te vullen en de nek recht te houden.
Buikslapers kiezen het best voor een platter kussen om de nek niet te veel te belasten.

Hoe vaak moet ik mijn hoofdkussen vervangen?

Het wordt over het algemeen aanbevolen om je hoofdkussen elke 1-2 jaar te vervangen, afhankelijk van het materiaal en het gebruik. Een oud kussen kan zijn vorm en ondersteuning verliezen en allergenen zoals huisstofmijt verzamelen.

Hoe onderhoud en reinig ik mijn hoofdkussen?

De meeste synthetische en donzen kussens kunnen in de wasmachine gewassen worden, maar het is essentieel om de wasinstructies op het etiket te volgen. Traagschuim en latex kussens mogen meestal niet in de machine gewassen worden; ze kunnen met de hand gereinigd worden of gelucht worden om geurtjes te verwijderen.

Waarom hebben sommige mensen een allergische reactie op bepaalde kussens?

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde kussenvullingen, zoals dons of veren. Ook kunnen oudere kussens huisstofmijt en andere allergenen verzamelen. Voor mensen met allergieën zijn hypoallergene kussens of kussens speciaal ontworpen voor allergiepatiënten beschikbaar.

Top 5 Beste kopen
Logo