delen





Als je wilt kunnen hockeyen is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste spullen hiervoor hebt. Bij de sportclub heb je natuurlijk al beschikking tot goede en professionele hockeysticks, maar wie bijvoorbeeld thuis wil oefenen of in de vrije tijd wat wil sporten heeft er baat bij een eigen set hockeysticks te hebben. Hoeveel hockeysticks je neemt moet je zelf weten, waar het is wel goed om goede hockeysticks te hebben. Alleen dan kun je echt goed sporten en trainen. Een hockeystick bestellen kan heel eenvoudig zijn, als je weet waar je moet zoeken en wat je wilt hebben.
Hockeysticks kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen. Zo kennen de meeste mensen wel de standaard houten varianten, die je waarschijnlijk vaak tijdens de gymles op school hebt gebruikt. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer kunststof hockeysticks, die veel in competitieverband worden gebruikt. Ook een combinatie van deze twee materialen is mogelijk. Dit is tegenwoordig zelfs het meest gebruikelijk. Het materiaal kan invloed hebben op je balgevoel. Zo hebben houten hockeysticks meer balgevoel, waardoor deze voornamelijk worden gebruikt voor hockeysticks voor kinderen of beginners. Professionele spelers werken steeds meer met kunststof.
Naast het materiaal is ook de kromming van de hockeystick belangrijk. De kromming van je hockeystick zorgt voor meer kracht die je kunt geven wanneer je de bal weg probeert te slaan. De gemiddelde kromming van een hockeystick ligt tussen de 16 en 25 millimeter, waar tot 22 millimeter aan wordt geraden voor beginnende spelers.
Als je bij een sportwinkel kijkt naar de afdeling hockeysticks, dan zie je ontelbaar verschillende merken. Denk hierbij aan grote sportmerken die ook in andere sporten vertegenwoordigd zijn, zoals Adidas, Asics, Princess en Under Armor, maar ook aan merken die zich meer specifiek op de hockeywereld hebben gericht, zoals Kookaburra en Katchet. Welk merk het beste voor jou geschikt is hangt af van hoe ervaren je bent en hoeveel je gaat sporten. De prijs kan hierin ook een belangrijke zijn. Zo kan de prijs oplopen tot wel 300 euro per losse hockeystick. In de meeste gevallen zijn vooral de meer professionele hockeysticks duurder, welke je vaak ook in de voorraadkast van de hockeyclub terug kunt vinden. Ben je meer op een recreatieve of amateuristische manier aan het hockeyen, dan kun je al gauw klaar zijn met 50 euro per hockeystick.
Hockeysticks kun je kopen in vrijwel iedere grote sportwinkel. Zo hebben winkels als Decathlon altijd wel een sectie met een aantal hockeysticks liggen. Naast fysieke winkels zijn er ook veel goede online verkooppunten waar je goede hockeysticks kunt kopen. Dit kunnen speciaal op hockey gerichte webshops zijn, maar ook webshops die van alles verkopen, zoals Bol.com. Vooral wanneer je pas net bent begonnen met hockeyen kan het aantrekkelijk zijn om via een universele winkel of tweedehands via bijvoorbeeld Marktplaats je hockeysticks te kopen, aangezien gespecialiseerde sportwinkels zich meestal vooral richten op professionele en ervaren spelers.
Geen berichten voor deze criteria.Hockeysticks worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder hout en composiet. Traditioneel werden hockeysticks van hout gemaakt, wat zorgt voor een natuurlijk gevoel en goede balcontrole. Composietsticks, vaak gemaakt van een combinatie van glasvezel, kevlar en carbon, zijn duurzamer en bieden meer slagkracht. Voor gevorderde spelers wordt vaak een hoger carbonpercentage aangeraden vanwege de extra kracht en stijfheid.
De ideale lengte van een hockeystick hangt af van je lengte en speelstijl. Over het algemeen moet de stick tot aan je heupbot komen wanneer je rechtop staat. Aanvallers kiezen soms voor een kortere stick voor betere wendbaarheid, terwijl verdedigers mogelijk een langere stick kiezen voor een groter bereik.
Na elk gebruik moet je je hockeystick controleren op schade en deze schoonmaken met een vochtige doek. Vermijd het slaan van de stick tegen harde oppervlakken, omdat dit de stick kan beschadigen. Bewaar de stick op een droge plek om vocht- en temperatuurschade te voorkomen.
Hoewel sommige spelers dezelfde stick voor beide varianten gebruiken, zijn er specifieke sticks voor zaalhockey die lichter zijn en een andere vorm hebben. Het is raadzaam om een aparte stick voor zaalhockey te gebruiken om optimale prestaties te garanderen.
De kromming van een hockeystick, ook wel de boog genoemd, verwijst naar de buiging van de stick. Deze kromming kan variëren in positie en diepte en beïnvloedt hoe je de bal speelt. Bijvoorbeeld, een stick met een lage kromming is ideaal voor slepen, terwijl een stick met een midden- of hoge kromming beter is voor het dribbelen en heffen van de bal.