Graszaad
Bijgewerkt: Juli 2024

Graszaad

Graszaad

Hernieuw je tuin of gazon met graszaad

Met graszaad zorg je ervoor dat je tuin er weer mooi bijligt. Of juist dat je eindelijk een groene tuin maakt. Hoe dan ook, wie een mooi groen stuk gras wil creëren, heeft graszaad nodig. Het alternatief is graszoden leggen. Deze geven wel sneller dat stukje groen aan je tuin en vereisen wat minder onderhoud. Maar wie toch liever graszaad kiest, heeft een hoop opties om over na te denken voor het groen dat dit uiteindelijk oplevert. Zo zijn graszaden geschikt voor verschillende soorten grasvelden. En er zijn verschillende soorten graszaden die ieder een ander soort gras laten groeien. 

 

Doel van graszaad

Wat je wil doen met je stuk gras is natuurlijk het eerste waar je over na zal moeten denken. Wil je vooral een mooi stukje groen voor je deur of in je achtertuin? Is het bedoeld als speelterrein voor de kinderen? Afhankelijk daarvan kies je je graszaad. Graszaad voor sportgazon en speelgazon is bijvoorbeeld gemaakt om tegen een stootje te kunnen. Ligt je beoogde groen in de schaduw? Dan kun je het beste kiezen voor schaduwgras. Voor een echt mooi stukje groen puur voor de uitstraling, kies je siergazon. Dit is doorgaans ook zacht gras. 

 

Kale plekken verhelpen

Misschien wil je geen nieuw gras, maar wil je de kale plekken in je gras verhelpen. Dan heb je het meeste baat bij snelkiemend graszaad. Dit wil zeggen dat de kale plek binnen twee weken hersteld kan worden, zolang de omstandigheden goed zijn. Over het algemeen is het beste moment voor de meeste graszaden als het vochtig genoeg is voor de zaden om zich te wortelen en het minimaal 10 graden Celsius is. Dit geldt dus ook wanneer je kale plekken wil verhelpen. Tijdens vorst zal dit niet lukken.

 

Soorten graszaad

De soorten graszaden die we hebben benoemd zijn een mix van verschillende graszaden. Zo bestaat sportgazon graszaad vooral uit Engels raaigras en roodzwenkgras. Die eerste kan tegen een stootje, die tweede kan weer goed tegen zonlicht. Ook schaduwgras heeft vooral deze twee soorten zaden. Snelkiemend gras bestaat voor een nog groter deel uit Engels raaigras. Een derde soort graszaad dat in veel soorten voorkomt is veldbeemdgras. Dit groeit langzaam, maar kan goed tegen droogte en kou. 

 

Waar koop je graszaad?

Graszaad koop je natuurlijk bij een tuincentrum of in de bouwmarkt. Juist in de tijd dat je goed kunt zaaien zul je dit veel tegenkomen. Je kunt daarnaast goed online terecht bij verschillende webshops. Zowel algemene webshops als Bol.com als meer gespecialiseerde webshops. Wie zich niet al te druk wil maken over de soorten gras, kan ook naar de Action voor goedkoop graszaad. Gemiddeld heb je 17 gram graszaad per vierkante meter nodig, of het dubbele hiervan wanneer je voor het eerst gaat zaaien op een lege ondergrond. 

Beste Graszaad aanbiedingen van Juli 2024