Glucosemeter
Bijgewerkt: Juli 2024

Glucosemeter

Glucosemeter

Wat doet een glucosemeter?
Met een glucosemeter meet je het glucosegehalte in je bloed. Met andere woorden: wat je huidige suikerspiegel is. Even een korte opfrisser: je suikerspiegel moet op orde zijn, omdatdat het zuurstofgehalte in je bloed bepaalt. Als je suikerspiegel te laag is, word je wat flauwtjes. Dat gevoel ken je van als je te lang niets gegeten hebt. Op de lange duur kan dit omslaan in onder andere nervositeit, vermoeidheid, bleekheid en rillingen. Kortom: dan voel je je gewoon niet fit. Bij een langdurig te hoge suikerspiegel heb je suikerziekte, ook wel diabetes genoemd. Dan is er meer aan de hand. De huisarts kan je helpen met een behandeling op stellen. Je zal dan wel een glucosemeter moeten aanschaffen. 

Hoe werkt een glucosemeter?
Als je suikerziekte hebt, heb je  een glucosemeter nodig. Op deze manier kun je controleren wanneer je suikerspiegel alarmerend hoog wordt. Je prikt in je vinger, waardoor er een druppeltje bloed vrijkomt. Dat bloed meet je dan vervolgens met de meter. Die geeft dan de waarde van de bloedsuiker weer. Als diabetespatiënt moet je dit een paar keer per dag doen. Je kan dit het beste goed bijhouden, zodat je weet wanneer het tijd wordt om met de huisarts te overleggen wanneer er verdere behandeling nodig is. 

Is er verschil in het type van een glucosemeter?
Ja, er zijn verschillen. De ene glucosemeter zal anders zijn dan de andere. Maar ze werken volgens eenzelfde principe. Ze meten allemaal volgens dat principe van prikken en meten. Daarnaast zijn er altijd wegwerpstrips inbegrepen, om je bloedsuikerspiegel herhaaldelijk te kunnen meten. Je hoeft niet bang te zijn dat je een ‘slechte’ glucosemeter koopt. Er worden strenge regels gehandhaafd met betrekking tot de kwaliteit ervan. Er komt niets op de markt dat onverantwoord is. Desondanks is het de moeite om je goed te laten adviseren (door de huisarts) welke het beste bij je past. Dat zal afhankelijk zijn van hoe intensief je het apparaat gebruikt. 

Wordt een glucosemeter vergoed door de zorgverzekeraar?

Je schaft een glucosemeter meestal aan omdat je diabetes hebt, dus betreft het je gezondheid. Maar pas als je ook insuline gebruikt, wordt het apparaat vergoed door de zorgverzekeraar. Het apparaat kost meestal omstreeks de vijftig euro. De kosten zitten hem in de strips. Die kosten rond de euro per stuk en je moet per test een nieuwe strip gebruiken. Zodra je recht hebt op een vergoeding van je glucosemeter kunnen de strips meestal ook vergoed worden.

Beste Glucosemeter aanbiedingen van Juli 2024