Full Frame Camera

Op jacht naar de ultieme foto? Wij vergelijken de top 5 beste full-frame camera's om je te helpen de ideale keuze te maken voor superieure beeldkwaliteit.
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
Canon EOS 6D Mark II Body
Canon EOS 6D Mark II Body
Voordelen
Fotograferen in het donker dankzij de hoge ISO waarde. De camera beschikt over een hoog aantal scherpstelpunten. Mooie kleuren en scherp contrast. Uitklapbaar scherm. Inclusief een draagriem.
Nadelen
De camera heeft geen ingebouwde flitser.
Sony A7 III Body
Sony A7 III Body
Voordelen
Hoge resolutie. Mogelijkheid om te filmen in 4k. Full frame sensor. Veel scherpstelpunten. Goede beelden in een donker omgeving.
Nadelen
Niet echt geschikt voor vlogs en selfies. Een geheugenkaart wordt niet meegeleverd.
Tip: Beste keuze
Nikon D750 Body
Nikon D750 Body
Voordelen
Ruisvrije foto’s met veel details. Video’s maken in HD kwaliteit. Goede prijs en kwaliteitsverhouding. Wifi verbinding via je telefoon. Je krijgt er een draagriem bij.
Nadelen
Geen GPS functie.
Sony A7 III + FE 28-70mm f/3,5-5,6 OSS
Sony A7 III + FE 28-70mm f/3,5-5,6 OSS
Voordelen
Grote zoomlens. Geweldige beeldkwaliteit. Timelapse opnames maken met de interval shooting functie. Mogelijkheid tot het maken van video’s. Beschikt over twee kaartsloten.
Nadelen
Iets aan de zware kant bij lang gebruik.
Canon EOS RP + Adapter + 35mm f/1.8 IS STM Macro
Canon EOS RP + Adapter + 35mm f/1.8 IS STM Macro
Voordelen
Kan wel 5 beelden per seconde halen. Batterij is op te laden middels een USB stroomadapter. Geschikt voor full frame foto’s. Weer en stofbestendig. Compact en licht gewicht.
Nadelen
Prijzig in aanschaf, maar de kwaliteit mag er zijn.

Beste Full Frame CameraKoopgids: Welke Full Frame Camera is de beste koop van april 2024?

Op zoek naar een nieuwe fotocamera? Misschien is een full frame camera iets voor jou. Een full frame camera is een systeemcamera of een spiegelreflexcamera. Dit zijn over het algemeen camera’s die goed beelden kunnen vastleggen. Maar een full frame camera heeft nog meer voordelen dan een kwalitatief goede camera. Wel zijn deze soort camera’s duurder dan andere spiegelreflex- of systeemcamera’s die niet full frame zijn. Een full frame camera heeft een sensor die even groot is als bij een analoge camera. Daardoor kan het gehele beeld vastgelegd worden.

Voordelen van een full frame camera

Dat is het eerste voordeel van de full frame camera. Andere camera’s hebben een zogeheten cropfactor. Dat wil zeggen dat een deel van het beeld dat je kunt zien via de zoeker, niet op de foto terecht komt. Het liefst heb je dit natuurlijk wel. Daarnaast vangt een full frame camera meer licht, waardoor je in donkerdere situaties alsnog scherpe foto’s kunt maken. Ook zijn de foto’s sowieso scherper dan wanneer je ze maakt met een camera die niet full frame is. Je legt dus een vollediger beeld vast, met een scherpere kwaliteit en met minder licht.

Spiegelreflex full frame

Er zijn spiegelreflex full frame camera’s en systeem full frame camera’s. Een spiegelreflex camera is professioneel en je kunt de lenzen wisselen. Let er wel op dat als je kiest voor een full frame spiegelreflex camera, dat de lenzen ook full frame zijn. Je koopt een full frame spiegelreflex camera vanaf € 1100. Dit is dan enkel de body, waarmee je dus nog geen foto’s kunt maken. Daarvoor moet je ook een lens hebben. De duurste optie voor een body alleen zit tegen de € 3000. Vaak bespaar je al op de kosten door een combinatiedeal te nemen met een body en een lens.

Systeemcamera full frame

Een systeemcamera is ook een professionele camera, maar dan compacter. Dit kan in allerlei situaties uitkomst bieden, omdat zo’n camera minder ruimte inneemt. Ook hiervan kun je de lenzen wisselen. Voor enkel de body van zo’n systeemcamera betaal je, in het duurste geval, bijna € 4000. Voor iets meer dan € 1000 heb je al een full frame systeemcamera. De prijzen voor een spiegelreflex en systeemcamera met full frame liggen dus relatief dicht bij elkaar. Ook hier kun je kiezen voor een combinatiedeal van een body met lens.

Waar te koop

Je kunt een full frame camera natuurlijk kopen bij een speciaalzaak zoals KameraExpress. Maar elektronicazaken hebben vaak ook een ruim aanbod. Het voordeel van je full frame camera aanschaffen bij een fotospeciaalzaak is dat je hier ook direct terecht kunt voor accessoires zoals extra geheugenkaarten, batterijen en een cameratas. Extra lenzen kun je ook bij elektronicazaken vinden.

Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over een Full Frame Camera

Wat is het verschil tussen een full frame en een crop sensor camera?

Het belangrijkste verschil is de grootte van de sensor. Een full frame camera heeft een sensor die dezelfde grootte heeft als een 35mm-filmframe (ongeveer 36 x 24 mm). Een crop sensor, ook wel APS-C genoemd, is kleiner. Dit verschil in sensorgrootte heeft invloed op de beeldkwaliteit, het gezichtsveld (cropfactor) en de prestaties bij weinig licht.

Waarom zijn full frame camera’s vaak duurder dan crop sensor camera’s?

De sensoren in full frame camera’s zijn groter en duurder om te produceren. Bovendien zijn deze camera’s vaak gericht op professionals of gevorderde amateurs en hebben ze vaak geavanceerdere functies, betere bouwkwaliteit en betere prestaties bij weinig licht.

Heeft een full frame camera invloed op de brandpuntsafstand van mijn lenzen?

De werkelijke brandpuntsafstand van een lens verandert niet, maar het gezichtsveld op een full frame camera is breder dan op een crop sensor camera. Dit betekent dat een 50mm lens op een full frame camera een gezichtsveld geeft dat overeenkomt met 50mm op een 35mm-filmcamera, terwijl diezelfde lens op een crop sensor camera een beeld geeft dat lijkt op een lens van ongeveer 75mm-80mm op een full frame camera, afhankelijk van de specifieke cropfactor.

Is de beeldkwaliteit van een full frame camera altijd beter dan die van een crop sensor camera?

Niet noodzakelijk. Hoewel full frame sensoren vaak betere prestaties leveren bij weinig licht en een groter dynamisch bereik kunnen hebben vanwege hun grotere pixelgrootte, zijn er veel andere factoren die de beeldkwaliteit beïnvloeden, zoals de kwaliteit van de lens, de verwerkingstechnologie van de camera en de vaardigheid van de fotograaf.

Kan ik mijn APS-C lenzen gebruiken op een full frame camera?

Sommige full frame camera’s staan toe dat je APS-C lenzen gebruikt in een “crop modus”, waarbij alleen het middelste deel van de sensor wordt gebruikt dat overeenkomt met een APS-C formaat. Echter, niet alle APS-C lenzen zijn ontworpen om het volledige beeldveld van een full frame sensor te bedekken, wat kan leiden tot vignettering of verminderde beeldkwaliteit aan de randen.

Top 5 Beste kopen
Logo