Full Frame Camera
Bijgewerkt: Juli 2024

Full Frame Camera

Full Frame Camera

Op zoek naar een nieuwe fotocamera? Misschien is een full frame camera iets voor jou. Een full frame camera is een systeemcamera of een spiegelreflexcamera. Dit zijn over het algemeen camera’s die goed beelden kunnen vastleggen. Maar een full frame camera heeft nog meer voordelen dan een kwalitatief goede camera. Wel zijn deze soort camera’s duurder dan andere spiegelreflex- of systeemcamera’s die niet full frame zijn. Een full frame camera heeft een sensor die even groot is als bij een analoge camera. Daardoor kan het gehele beeld vastgelegd worden. 

 

Voordelen van een full frame camera

Dat is het eerste voordeel van de full frame camera. Andere camera’s hebben een zogeheten cropfactor. Dat wil zeggen dat een deel van het beeld dat je kunt zien via de zoeker, niet op de foto terecht komt. Het liefst heb je dit natuurlijk wel. Daarnaast vangt een full frame camera meer licht, waardoor je in donkerdere situaties alsnog scherpe foto’s kunt maken. Ook zijn de foto’s sowieso scherper dan wanneer je ze maakt met een camera die niet full frame is. Je legt dus een vollediger beeld vast, met een scherpere kwaliteit en met minder licht. 

 

Spiegelreflex full frame

Er zijn spiegelreflex full frame camera’s en systeem full frame camera’s. Een spiegelreflex camera is professioneel en je kunt de lenzen wisselen. Let er wel op dat als je kiest voor een full frame spiegelreflex camera, dat de lenzen ook full frame zijn. Je koopt een full frame spiegelreflex camera vanaf € 1100. Dit is dan enkel de body, waarmee je dus nog geen foto’s kunt maken. Daarvoor moet je ook een lens hebben. De duurste optie voor een body alleen zit tegen de € 3000. Vaak bespaar je al op de kosten door een combinatiedeal te nemen met een body en een lens. 

 

Systeemcamera full frame

Een systeemcamera is ook een professionele camera, maar dan compacter. Dit kan in allerlei situaties uitkomst bieden, omdat zo’n camera minder ruimte inneemt. Ook hiervan kun je de lenzen wisselen. Voor enkel de body van zo’n systeemcamera betaal je, in het duurste geval, bijna € 4000. Voor iets meer dan € 1000 heb je al een full frame systeemcamera. De prijzen voor een spiegelreflex en systeemcamera met full frame liggen dus relatief dicht bij elkaar. Ook hier kun je kiezen voor een combinatiedeal van een body met lens. 

 

Waar te koop
Je kunt een full frame camera natuurlijk kopen bij een speciaalzaak zoals KameraExpress. Maar elektronicazaken hebben vaak ook een ruim aanbod. Het voordeel van je full frame camera aanschaffen bij een fotospeciaalzaak is dat je hier ook direct terecht kunt voor accessoires zoals extra geheugenkaarten, batterijen en een cameratas. Extra lenzen kun je ook bij elektronicazaken vinden. 

Beste Full Frame Camera aanbiedingen van Juli 2024