Fietsnavigatie
Bijgewerkt: Juli 2024

Fietsnavigatie

Fietsnavigatie

Wie er graag op uit gaat om een lekker stuk te fietsen, heeft wellicht baat bij een fietsnavigatie. Natuurlijk kun je je smartphone gebruiken om de juiste fietsroutes te vinden naar je bestemming. Er zijn ook meer dan voldoende gratis apps speciaal voor mooie fietsroutes die je op je smartphone kunt downloaden. Je gebruikt je smartphonehouder op de fiets en volgt die routes. Dat is prima wanneer je tijdens een vakantie bijvoorbeeld een mooie fietstocht wil maken. Maar wie vaker de fiets pakt, heeft misschien meer baat bij een fietsnavigatie. Daar betaal je dan natuurlijk wel weer voor. 

 

Prijzen en goedkoopste optie

Prijzen liggen ongeveer tussen de € 100 en € 500. Natuurlijk zijn er vast ook wel goedkopere of juist duurdere fietsnavigatie opties te vinden, bijvoorbeeld in aanbiedingen of voor echt uitgebreide versies. Maar tussen die € 100 en € 500 kun je in principe alles vinden van basis tot uitgebreid. De Garmin Edge 130 is bijvoorbeeld een goedkope fietsnavigatie. Dit is een klein apparaatje zonder kleurenscherm. Kaarten van Europa zijn ingeladen en je kunt zelf routes inladen. Met aanvullende producten kun je allerlei statistieken van je inspanning bijhouden. Je kunt de fietsnavigatie koppelen met je smartphone. 

 

Europa- of wereldkaarten

Dat geldt voor veel varianten van de fietsnavigatie. Je kunt bijvoorbeeld je training tracken als je sportfietser bent. Wil je kaarten van buiten Europa op je fietsnavigatie? Kies dan voor de Garmin Edge 530. Deze kost een kleine € 300. Deze is bovendien waterdicht en heeft een kleurenscherm. Deze fietsnavigatie heeft geen touchscreen, in tegenstelling tot de Edge 130. Daarnaast heeft deze fietsnavigatie een trackback-functie en zelfs Wi-Fi. De meeste varianten fietsnavigatie hebben gratis kaartupdates. Dat is wel zo prettig, maar ontbreekt bijvoorbeeld bij de Garmin Edge 130 Plus. 

 

Grootte van het scherm

Garmin is niet het enige merk in fietsnavigatie. Een ander bekend merk is Mio. Afgezien daarvan zijn er wel meerdere merken, maar deze zijn het bekendst en meest gekocht. Een fietsnavigatie is doorgaans kleiner dan een smartphone. Dat fiets waarschijnlijk ook een stuk lekkerder als je bedenkt hoe groot smartphones tegenwoordig zijn. Wil je toch een groot scherm? Dan heb je een aantal opties met een scherm van 3,5 tot 4 inch – dit zijn dus de grootste opties. Dit zijn de Mio Cyclo 210, Mio Cyclo 215HC, Mio Cyclo Discover en Garmin Edge 1030. 

 

Waar te koop

Je koopt je fietsnavigatie natuurlijk in een sportzaak of bijvoorbeeld bij de ANWB. Er zijn bovendien talloze websites die zich specialiseren in de fietssport, of dit nu allround is of juist gericht op mountainbiken of wielrennen. Of een fietsnavigatie iets voor jou is, hangt af van of je het de investering waard vindt en of je de extra mogelijkheden nodig hebt. Als je al een fitbit hebt om je trainingen bij te houden en een smartphone, kun je daarmee ook prima mooie routes fietsen en je training bijhouden. Bovendien is een fietsnavigatie vaak echt heel klein. 

Beste Fietsnavigatie aanbiedingen van Juli 2024