Fietsnavigatie

Op zoek naar de beste route tijdens je fietstochten? Wij hebben de top 5 fietsnavigatie vergeleken op basis van nauwkeurigheid, batterijduur en gebruiksvriendelijkheid.
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
Garmin Edge Explore
Garmin Edge Explore
Voordelen
Je kunt eerdere traningen van jezelf terug kijken. Je kunt hem verbinden met sportapps. Je kunt nuttige plaatsen laten zien met punten.
Nadelen
Hij is minder nauwkeurig dan andere meters.
Garmin Edge 1030 Bundel
Garmin Edge 1030 Bundel
Voordelen
Het systeem kan dingen hardop uitspreken. Meegeleverde hartslag en cadanssensor. Makkelijk te verbinden met sportapps. Lange batterijduur. Lichtgewicht. Verschillende datavelden.
Nadelen
De knoppen onder aan het scherm kunnen lastig te bedienen zijn.
Tip: Beste keuze
Mio Cyclo 210 Europa
Mio Cyclo 210 Europa
Voordelen
Verzin zelf steeds weer nieuwe routes. Toont points waar je misschien heen zal kunnen gaan. Heeft een anti reflecterend scherm. Helder scherm. Lange accu duur. Groot scherm.
Nadelen
Kaart is niet uitbreid baar. Locatie bepaling is niet zo nauwkeurig.
Garmin Edge 130
Garmin Edge 130
Voordelen
Je kunt je eerdere trainingen terug zien. Toont points zodat je daar misschien naar toe kan. Kan verbonden worden met sportapps. Compact. Gebruiksvriendelijk.
Nadelen
Heeft geen kleurenscherm. Klein scherm.
Mio Cyclo 400
Mio Cyclo 400
Voordelen
Kan aanwijzingen hardop uitspreken. Kan verbonden worden met sportapps. Toont points om eventueel te bezoeken. Gebruiksvriendelijk. Lichtgewicht. Lange batterijduur.
Nadelen
Heeft alleen knoppen aan de onderkant van het scherm, dit kan lastig zijn bij het bedienen.

Beste FietsnavigatieKoopgids: Welke Fietsnavigatie is de beste koop van april 2024?

Wie er graag op uit gaat om een lekker stuk te fietsen, heeft wellicht baat bij een fietsnavigatie. Natuurlijk kun je je smartphone gebruiken om de juiste fietsroutes te vinden naar je bestemming. Er zijn ook meer dan voldoende gratis apps speciaal voor mooie fietsroutes die je op je smartphone kunt downloaden. Je gebruikt je smartphonehouder op de fiets en volgt die routes. Dat is prima wanneer je tijdens een vakantie bijvoorbeeld een mooie fietstocht wil maken. Maar wie vaker de fiets pakt, heeft misschien meer baat bij een fietsnavigatie. Daar betaal je dan natuurlijk wel weer voor.

Prijzen en goedkoopste optie

Prijzen liggen ongeveer tussen de € 100 en € 500. Natuurlijk zijn er vast ook wel goedkopere of juist duurdere fietsnavigatie opties te vinden, bijvoorbeeld in aanbiedingen of voor echt uitgebreide versies. Maar tussen die € 100 en € 500 kun je in principe alles vinden van basis tot uitgebreid. De Garmin Edge 130 is bijvoorbeeld een goedkope fietsnavigatie. Dit is een klein apparaatje zonder kleurenscherm. Kaarten van Europa zijn ingeladen en je kunt zelf routes inladen. Met aanvullende producten kun je allerlei statistieken van je inspanning bijhouden. Je kunt de fietsnavigatie koppelen met je smartphone.

Europa- of wereldkaarten

Dat geldt voor veel varianten van de fietsnavigatie. Je kunt bijvoorbeeld je training tracken als je sportfietser bent. Wil je kaarten van buiten Europa op je fietsnavigatie? Kies dan voor de Garmin Edge 530. Deze kost een kleine € 300. Deze is bovendien waterdicht en heeft een kleurenscherm. Deze fietsnavigatie heeft geen touchscreen, in tegenstelling tot de Edge 130. Daarnaast heeft deze fietsnavigatie een trackback-functie en zelfs Wi-Fi. De meeste varianten fietsnavigatie hebben gratis kaartupdates. Dat is wel zo prettig, maar ontbreekt bijvoorbeeld bij de Garmin Edge 130 Plus.

Grootte van het scherm

Garmin is niet het enige merk in fietsnavigatie. Een ander bekend merk is Mio. Afgezien daarvan zijn er wel meerdere merken, maar deze zijn het bekendst en meest gekocht. Een fietsnavigatie is doorgaans kleiner dan een smartphone. Dat fiets waarschijnlijk ook een stuk lekkerder als je bedenkt hoe groot smartphones tegenwoordig zijn. Wil je toch een groot scherm? Dan heb je een aantal opties met een scherm van 3,5 tot 4 inch – dit zijn dus de grootste opties. Dit zijn de Mio Cyclo 210, Mio Cyclo 215HC, Mio Cyclo Discover en Garmin Edge 1030.

Waar te koop

Je koopt je fietsnavigatie natuurlijk in een sportzaak of bijvoorbeeld bij de ANWB. Er zijn bovendien talloze websites die zich specialiseren in de fietssport, of dit nu allround is of juist gericht op mountainbiken of wielrennen. Of een fietsnavigatie iets voor jou is, hangt af van of je het de investering waard vindt en of je de extra mogelijkheden nodig hebt. Als je al een fitbit hebt om je trainingen bij te houden en een smartphone, kun je daarmee ook prima mooie routes fietsen en je training bijhouden. Bovendien is een fietsnavigatie vaak echt heel klein.

Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over een Fietsnavigatie

Wat is het verschil tussen fietsnavigatie en een gewoon GPS-apparaat?

Een fietsnavigatiesysteem is specifiek ontworpen voor fietsers. Het houdt rekening met fietspaden, terreintypes en vermijdt vaak drukke wegen die niet geschikt zijn voor fietsers. Een standaard GPS kan deze specifieke routes niet altijd bieden en is vaak ontworpen voor autogebruik.

Is fietsnavigatie waterdicht, gezien de blootstelling aan de elementen?

De meeste moderne fietsnavigatiesystemen zijn ontworpen om weerbestendig of waterdicht te zijn, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in de regen of vochtige omstandigheden. Het is echter altijd goed om de specificaties van het specifieke model te controleren.

Hoe lang gaat de batterij van een fietsnavigatiesysteem mee?

De batterijduur varieert per model en merk. Veel fietsnavigatiesystemen bieden tussen de 8 en 15 uur gebruik op een volle batterij, afhankelijk van de gebruikte functies en de scherminstellingen. Het is altijd een goed idee om een oplaadmethode bij de hand te hebben voor langere ritten.

Kan ik mijn eigen routes programmeren in een fietsnavigatiesysteem?

Ja, de meeste fietsnavigatiesystemen stellen gebruikers in staat om aangepaste routes te maken en te uploaden. Dit is handig voor geplande ritten of wanneer je specifieke locaties wilt bezoeken.

Biedt fietsnavigatie ook fitness- of prestatie-trackingfuncties?

Veel geavanceerde fietsnavigatiesystemen bieden fitness-trackingfuncties zoals hartslagmonitoring, cadansmeting en zelfs vermogensoutput met compatibele sensoren. Ze kunnen je helpen je prestaties te monitoren en je trainingsdoelen te bereiken.

Top 5 Beste kopen
Logo