Alocasia

Op zoek naar de beste alocasia-planten? Ontdek hier de top 5 alocasia-variëteiten en maak een weloverwogen keuze voor jouw groene oase.
Alocasia
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
Alocasia Zebrina Olifantsoor
Alocasia Zebrina Olifantsoor
Voordelen
Leverbaar in diverse afmetingen, van 30, 75 tot 110 cm hoog. Potmaten zijn 7, 21 en 24 cm. Standplaats normaal daglicht. Plant heeft relatief veel water nodig. Maandelijks aanvullende voeding geven.
Nadelen
Verzorging kost veel energie. Bladeren zijn giftig voor dieren.
Alocasia Portadora Olifantsoor
Alocasia Portadora Olifantsoor
Voordelen
Luchtzuiverend. Veel licht nodig, maar geen direct zonlicht. Planthoogte is 160 cm, breedte 110 cm, diameter pot 35 cm. Maandelijks voeding geven. Plant heeft relatief veel verzorging nodig.
Nadelen
Het blad is giftig voor dieren. Druppels vocht van de bladeren zijn een teken van gezondheid, maar het vocht veroorzaakt vlekken.
Tip: Beste keuze
Alocasia Amazonica Polly Skeletplant
Alocasia Amazonica Polly Skeletplant
Voordelen
Donkergroen blad met lichte nerf. Heeft veel licht nodig, maar geen direct zonlicht. Elke dag water geven in kleine hoeveelheden.
Nadelen
Na aanschaf verliest de plant eerst veel bladeren door relatief droge lucht. Druppels vocht van de planten veroorzaken vlekken. Bladeren zijn licht giftig voor dieren.
Alocasia Cucullata in Bolglas
Alocasia Cucullata in Bolglas
Voordelen
Plant groeit met de wortels in water. Verzorging is eenvoudig en kost minder tijd dan de varianten die in aarde groeien. Water elke 2 weken verversen. Lichte standplaats, maar niet in direct zonlicht. Planthoogte is circa 30 cm.
Nadelen
Oppassen met de glazen vaas.
Alocasia Frydek Variegata Micholitziana Variegata
Alocasia Frydek Variegata Micholitziana Variegata
Voordelen
Bijzondere variant met diepgroene kleur en fluweelachtig blad met witte vlekken. Zeldzaam. Planthoogte circa 30 cm. Potmaat 9 cm. Standplaats halfschaduw of normaal daglicht, niet in direct zonlicht. Gemiddeld tot veel water geven.
Nadelen
Vereist een luchtvochtigheid van 60 - 70 procent. Licht giftig voor huisdieren. Hoge aanschafprijs.

Beste AlocasiaKoopgids: Welke Alocasia is de beste koop van april 2024?

De Alocasia is een kamerplant, die beter bekend staat als de Olifantsoor. Die naam heeft hij gekregen vanuit tropisch Azië, het gebied waar hij oorspronkelijk groeit. De bladeren van de wilde planten zijn zo groot, dat je er gemakkelijk onder kunt schuilen. Zo groot worden ze bij ons in huis niet. De Alocasia bloeit niet vaak, maar als hij een bloem krijgt is dat een signaal dat de plant het erg goed doet. Op zich is dat best een prestatie, want de Alocasia is niet gemakkelijk te verzorgen. Hij vraagt veel aandacht.

Water geven van de Alocasia

Een plant met grote bladeren zoals de Olifantsoor zal veel verdampen, vooral als hij voldoende licht krijgt. Bij het water geven moet je echter behoorlijk omzichtig te werk gaan bij de Alocasia. Het is niet goed om de plant in één keer veel water te geven, want dan kunnen de wortels gaan rotten. Geef liever een aantal keren een kleinere hoeveelheid water. Als je de Alocasia voor het eerst in de woonkamer zet kun je het beste een paar dagen testen hoeveel water hij nodig heeft, door regelmatig met je vinger in de aarde de vochtigheid te meten.

Hoeveelheid licht

De Alocasia gaat van nature op zoek gaat naar het licht. Het is snel te zien als hij op een te donkere plaats staat. Dan worden de stengels erg lang en kunnen ze zelfs gaan breken. Als je daar last van hebt moet de Alocasia op een plek met meer licht worden gezet. Bij ramen op het Oosten en Westen kan de plant in het venster worden gezet. Bij ramen op het Zuiden kun je de Alocasia het beste een meter of 2 van het raam af zetten. Draai de plant een paar keer in de week, want anders groeien de bladeren één kant op.

Overige aandachtspunten

Als je de Alocasia water geeft wordt aanbevolen om lauwwarm water te gebruiken. Als je te koud water geeft of te veel kunnen de stengels slap gaan hangen of de bladeren bruin gaan kleuren. Als je bij de Alocasia last hebt van bruine randen aan de bladeren is dat niet erg wanneer die bladeren aan de onderzijde van de plant zitten. Je kunt die bladeren 4 centimeter van de stam snoeien. Voor een goede doorstroming van het water moet de plant regelmatig worden verpot. In het najaar is het goed om de Alocasia bij te voeden met voedingsstoffen opgelost in het water.

Hoe verzorg je een Alocasia?

De Alocasia, ook wel Olifantsoor genoemd, is een opvallende tropische plant met grote, hartvormige bladeren. Om deze plant goed te verzorgen, volg je onderstaande tips:

Licht: Alocasia’s gedijen het beste bij helder, indirect zonlicht. Plaats de plant in de buurt van een raam, maar zorg ervoor dat de zonnestralen de bladeren niet direct raken, want dit kan verbranding veroorzaken.

Water: De Alocasia heeft regelmatig water nodig. Houd de potgrond licht vochtig, maar niet doorweekt, want dit kan wortelrot veroorzaken. Laat de bovenste 2-3 cm van de potgrond uitdrogen voordat je opnieuw water geeft. Verminder in de winter het water geven, omdat de plant dan in rust is en minder water nodig heeft.

Luchtvochtigheid: Deze tropische plant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen, kun je een luchtbevochtiger gebruiken, de plant op een schotel met vochtige kiezels zetten, of de bladeren regelmatig besproeien met water.

Temperatuur: De Alocasia groeit het beste bij temperaturen tussen 18 en 25 graden Celsius. Vermijd plotselinge temperatuurschommelingen en zorg ervoor dat de plant niet in de buurt van koude tocht of directe warmtebronnen staat.

Voeding: Voed de plant in de lente en zomer elke 4-6 weken met een uitgebalanceerde, vloeibare meststof. In de herfst en winter, wanneer de plant minder actief groeit, kun je de frequentie van bemesten verminderen.

Verpotten: Verpot de Alocasia om de 2-3 jaar, of wanneer de wortels uit de pot beginnen te groeien. Gebruik een pot met drainagegaten en een goed doorlatende potgrond.

Snoeien: Verwijder regelmatig dode, beschadigde of vergelende bladeren om de plant gezond en aantrekkelijk te houden. Dit helpt ook om eventuele ziekten of plagen te voorkomen.

Let op: De Alocasia is giftig voor huisdieren en mensen, dus zorg ervoor dat je deze plant buiten bereik van kinderen en huisdieren houdt.

Waarom krijgt mijn Alocasia gele bladeren?

Er zijn verschillende redenen waarom een Alocasia gele bladeren kan krijgen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken:

Overbewatering: Te veel water geven is een van de meest voorkomende oorzaken van gele bladeren bij Alocasia’s. Als de wortels te lang in water staan, kunnen ze gaan rotten, wat uiteindelijk leidt tot verkleuring van de bladeren. Laat de bovenste 2-3 cm van de potgrond uitdrogen voordat je opnieuw water geeft, en zorg ervoor dat de pot goed draineert.

Onderbewatering: Als je niet genoeg water geeft, kunnen de bladeren ook geel worden. Alocasia’s hebben regelmatig water nodig om gezond te blijven. Controleer de vochtigheid van de potgrond en pas je watergift aan om te zorgen voor een gelijkmatig vochtig, maar niet doorweekt, groeimedium.

Te veel zonlicht: Hoewel Alocasia’s van helder licht houden, kunnen ze geel worden en verbranden als ze aan direct zonlicht worden blootgesteld. Plaats je Alocasia op een plek met helder, indirect licht om dit probleem te voorkomen.

Voedingstekorten: Gele bladeren kunnen ook een teken zijn van voedingstekorten, zoals stikstof, ijzer of magnesium. Om dit probleem aan te pakken, kun je een uitgebalanceerde, vloeibare meststof toedienen volgens de aanwijzingen op het etiket.

Temperatuurschommelingen: Plotselinge veranderingen in temperatuur of blootstelling aan koude tocht kunnen ervoor zorgen dat de bladeren van je Alocasia geel worden. Zorg voor een stabiele temperatuur tussen 18 en 25 graden Celsius.

Natuurlijke veroudering: Het is normaal dat oudere bladeren uiteindelijk geel worden en afsterven. Dit is een natuurlijk proces en hoeft geen reden tot bezorgdheid te zijn. Verwijder de gele bladeren om de plant netjes te houden en ruimte te maken voor nieuwe groei.

Controleer je Alocasia op tekenen van deze problemen en pas de verzorging aan om de gezondheid van je plant te verbeteren. Het kan enige tijd duren voordat de plant zich herstelt, dus wees geduldig en geef de juiste zorg.

Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over Alocasia

Wat is een Alocasia?

Een Alocasia is een tropische plant die behoort tot de aronskelkfamilie. Het staat bekend om zijn grote bladeren en opvallende patronen.

Hoe verzorg ik een Alocasia?

Een Alocasia heeft regelmatig water nodig, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet te drassig wordt. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Daarnaast gedijt de plant goed bij een hoge luchtvochtigheid, dus het kan helpen om regelmatig te sproeien.

Hoe vaak moet ik mijn Alocasia bemesten?

Het wordt aanbevolen om een Alocasia eens in de twee weken tijdens het groeiseizoen te bemesten. Gebruik een evenwichtige meststof en volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste hoeveelheid.

Waarom worden de bladeren van mijn Alocasia geel?

Gele bladeren kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder over- of onderbewatering, te veel direct zonlicht, onvoldoende voedingsstoffen of een te lage luchtvochtigheid. Controleer de verzorgingsomstandigheden van de plant en pas deze indien nodig aan om het probleem op te lossen.

Hoe kan ik mijn Alocasia vermeerderen?

De meest gebruikelijke manier om een Alocasia te vermeerderen is door middel van wortelstekken. Snijd een gezonde zijwortel met een scherp mes af en plant deze in vochtige potgrond. Zorg ervoor dat de stek voldoende licht en warmte krijgt, en houd de grond vochtig totdat de nieuwe plant goed is geworteld.

Top 5 Beste kopen
Logo